Straatgevechten in Bachmoet: ‘Russische positie zonder munitie in gevaar’

Nog altijd wordt er gevochten om de Oost-Oekraïense stad Bachmoet; de Russen kunnen mogelijk voor het eerst sinds acht maanden weer een stad veroveren. Er zijn signalen dat Rusland nog altijd terrein wint.

De baas van de Russische Wagner Groep, Jevgeni Prigozjin, heeft gewaarschuwd dat Ruslands positie rond Bachmoet in gevaar komt als zijn troepen niet de munitie krijgen die eerder door Rusland is toegezegd. Het is een nieuwe indicatie van spanningen tussen de Russische regering en het hoofd van de private huurlingenmacht.

Prigozjin is regelmatig kritisch op Russische defensiechefs en generaals. “We proberen uit te zoeken wat de reden is: de standaard bureaucratie of verraad”, zei hij op zijn Telegramkanaal over het uitblijven van de munitie.

Oekraïense militaire functionarissen en analisten melden ook dat leiders van Ruslands 155ste Brigade, die vecht bij de stad Voehledar ten zuiden van Bachmoet, zich verzetten tegen orders om aan te vallen na zware verliezen te hebben geleden bij hun pogingen om de stad in te nemen. Informatie over de gang van zaken op het slagveld is niet onafhankelijk te verifiëren.

Russische troepen, inclusief Wagner-huurlingen, proberen Bachmoet al maanden in te nemen. Dat heeft geleid tot een bloedige strijd met veel slachtoffers aan beide kanten.

De jaren 50

Volgens Britse inlichtingendiensten zet Rusland vanwege een gebrek aan materieel tanks in die tientallen jaren oud zijn. 

Vernietigde gevechtstanks worden al langer vervangen door oude T-62-modellen, maar recentelijk zouden zelfs Sovjet BTR-50 modellen gebruikt zijn. Deze werden in 1954 voor het eerst vervaardigd. Ook het zogeheten Eerste Tankleger, een van de meest vooraanstaande eenheden van het Russische leger, heeft oude tanks ontvangen om hun voorraad mee aan te vullen.

“Sinds de zomer van 2022 zijn er zo’n 800 T-62’s uit de opslag gehaald”, zegt het Britse ministerie. “Sommigen zijn uitgerust met verbeterde waarnemingssystemen.” Maar de voertuigen hebben ook zwakke punten, zoals hun bepantsering.

Aanvallen met scheppen

Er zijn al langer klachten over tekorten aan het front. Het Britse ministerie van Defensie meldde gisteren dat Russische soldaten, met name reservisten, recent is opgedragen de Oekraïense legertroepen in de frontlinies aan te vallen met scheppen.

De schep, van het in 1869 ontworpen type MPL-50, behoort tot de standaarduitrusting van de infanterist en is bedoeld om schuttersputjes mee te graven. Maar ze kunnen ook worden worden gebruikt om iemand mee aan te vallen als de munitie voor de handvuurwapens op is.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2023 Nederland Nieuws - WordPress Theme by WPEnjoy
Would you like to receive notifications on latest updates? No Yes