VS verdenken China van spionage met havenkranen, die ook in Rotterdam staan

De Verenigde Staten maken zich zorgen dat Chinese havenkranen worden gebruikt om te spioneren in Amerikaanse havens, schrijft The Wall Street Journal. Hooggeplaatste functionarissen binnen de Amerikaanse veiligheidsdiensten en het Pentagon vergelijken de havenkranen met het paard van Troje.

In de havenkranen zouden geavanceerde sensoren zitten die de herkomst en bestemming van containers kunnen registreren en volgen. De VS maken zich daarom zorgen dat China informatie verzamelt over materieel voor Amerikaanse militaire operaties wereldwijd.

De kranen van de in China gevestigde fabrikant ZPMC staan volgens het AD ook in de haven van Rotterdam. Ze hebben een hijshoogte van 56 meter en en kunnen containers tot en met 26 rijen breed aan boord van schepen laden. ZPMC heeft naar eigen zeggen zo’n 70 procent van de wereldmarkt voor havenkranen in handen en heeft in meer dan honderd landen kranen verkocht.

‘Het nieuwe Huawei’

“De kranen kunnen het nieuwe Huawei zijn”, zegt de voormalige Amerikaanse topambtenaar contraspionage Bill Evanina tegen The Wall Street Journal. “Het is de perfecte combinatie van een legaal product dat spionage kan maskeren.” De producten van de Chinese techgigant Huawei worden geweerd uit de VS, hoewel Huawei in alle toonaarden ontkent dat ze een bedreiging vormen voor de nationale veiligheid.

Een medewerker van de Chinese ambassade in Washington zegt dat de Amerikaanse zorgen over de havenkranen voortkomen uit paranoia en zijn bedoeld om de handel en economische samenwerking met China te dwarsbomen. Volgens hem is de theorie over de Chinese dreiging “onverantwoordelijk” en zal het “de belangen van de VS zelf schaden”.

De spanningen tussen de Verenigde Staten en China zijn in de afgelopen weken flink opgelopen vanwege een vermeende Chinese spionageballon boven Amerikaans grondgebied. President Joe Biden besloot de ballon neer te schieten voor de oostkust van de staat South Carolina, terwijl China volhoudt dat het ging om een uit koers geraakte weerballon.

LEES OOK: China loopt ‘verbluffend’ ver voor op de VS qua technologisch onderzoek, constateert westerse denktank

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2023 Nederland Nieuws - WordPress Theme by WPEnjoy
Would you like to receive notifications on latest updates? No Yes