Verstappen wordt niet warm van kwalificatie-experiment: ‘Als het koud is, dan hang je’

Max Verstappen ziet het nieuwe kwalificatie-format van de FIA niet echt zitten. Bij de Grand Prix van Emilia Romagna, op Imola, wordt het experiment in werking gezet. Het is de bedoeling dat de coureurs elke sessie van de kwalificatie maar één bandensoort gaan gebruiken. Het is een onderdeel van de klimaatstrategie van de FIA, hiermee hopen ze dat de teams minder bandensets gaan gebruiken.

Op het Italiaanse Imola gaat de Formule 1 experimenteren met een nieuwe manier van kwalificeren. In Q1 mogen de coureurs dan alleen de harde band gebruiken, in Q2 alleen de mediumband en in Q3 alleen de zachtste compound. Op dit moment hebben de coureurs nog de vrije keus betreffende de banden gedurende de kwalificatie. Wat levert dit dan op? De FIA heeft er een berekening op losgelaten en het zou dan betekenen dat elke coureur elf bandensets nodig heeft in de plaats van dertien. Dat is samen uiteindelijk veertig sets minder voor alle coureurs. Het vermindert transport en productie voor Pirelli.

Het experiment is bevestigd door het bestuursorgaan, maar de races moeten nog worden bevestigd door Pirelli. De teams hebben het circuit in Imola aangekondigd als de start van het Europese seizoen. In mei is het nog niet overal zo zonnig en warm als in Bahrein. ‘Als het koud is in Imola, dan hang je’, zegt Verstappen tegen persbureau Reuters. ‘Het is voor iedereen hetzelfde, maar ik denk niet dat we dit soort dingen echt moeten doen in de kwalificatie. Ik zie er niet echt het voordeel van in’, gaat de Nederlander verder. Met het experiment doelt de FIA niet alleen op het besparen van de bandensets, maar ook op de competitiviteit tussen de coureurs. Door de coureurs op dezelfde banden te laten kwalificeren, hoopt de Formule 1 een nog betere versie van de kwalificatie te leveren.

‘Dit is gewoon voor de show’

Daarom denkt de tweevoudig wereldkampioen dat het beter is als de FIA ervoor zorgt dat de auto’s in het algemeen dichter bij elkaar zitten. ‘Het is beter als we ervoor zorgen dat alle auto’s dicht bij elkaar staan en meer competitief zijn in plaats van de dingen op die manier op te fleuren, wat volgens mij waarschijnlijk voor de show is.’ Daar sluit zijn teamgenoot Sergio Pérez zich bij aan. ‘We hoeven niet echt iets te veranderen’, zegt de Mexicaan. ‘We zien het wel als we het gaan proberen, maar ik denk niet dat we iets hoeven te veranderen aan iets dat prima functioneert.’ Ook Charles Leclerc deelde deze mening.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2023 Nederland Nieuws - WordPress Theme by WPEnjoy
Would you like to receive notifications on latest updates? No Yes