Terugblik op een succesvol schaatsweekend, met een ontketende Jutta Leerdam

Afgelopen weekend vond de eerste F1-race van het seizoen plaats en ook zagen we enkele spannende wedstrijden in de voetbalcompetities. Echter stond het sportweekend in het thema van schaatsen. Op donderdag 2 maart ging het WK afstanden in Thialf van start, met onder andere hoge verwachtingen voor Jutta Leerdam. Het toernooi eindigde afgelopen zondag op 5 maart en er viel genoeg te juichen voor Nederland.

Nederlanders houden van schaatsen en schaatsen houdt van Nederland. Dat hebben we tijdens het WK afstand in Thialf weer kunnen zien. De Nederlandse schaatsers waren op meerdere afstanden favoriet en hebben deze favorietenrol ook weten om te zetten in heldhaftige overwinningen. Hieronder tref je een overzicht van het WK afstanden in Thialf.

WK afstanden Thialf

In het ijsstadion Thialf in Heerenveen, pakte als vanouds veel Nederlandse schaatsers eremetaal. Enkele grote favorieten zoals Jutta Leerdam (1.000 meter) en Irine Schouten (5.000 meter) wisten een gouden medaille te pakken op het WK afstanden in Thialf. Verder zagen we Antoinette Rijpma-de Jong voor het eerst in haar carrière een wereldtitel veroveren op de 1.500 meter. Ook wonnen de vrouwen met een recordtijd de ploegenachtervolging, maar ze werden na de race gediskwalificeerd door een blote enkel van Joy Beune.

Wegens veiligheidsredenen mag er geen blote huid te zien zijn. Dit was dan ook de reden voor diskwalificatie. Zo kende het toernooi ook een uniek domper, want zo’n incident komt niet tot zelden voor. Tot slot wisten Femke Kok (500 meter) en Patrick Roest (5.000 meter) ook nog een individuele wereldtitel te pakken. Zo presteerde de vrouwen beter dan de mannen.

Grote kanshebbers bij de mannen, zoals Kjeld Nuis en Thomas Krol moesten het op de 500 meter, 1.000 meter en 1.500 meter afleggen tegen het achttienjarige wondertalent Jordan Stolz. De Amerikaanse tiener wist een knappe WK-hattrick te pakken en doet de naam Jordan eer aan.

Medaillespiegel

Al om al kan Nederland terugkijken op een geweldige WK afstanden in Thialf. Hieronder tref je een medaillespiegel, die laat zien dat één land zich overduidelijk de koning/koningin van het ijs mag noemen. Graag feliciteren we alle winnaars!

1. Nederland: 7 keer goud, 7 keer zilver, 3 keer brons (17 in totaal)

2. Canada: 3 keer goud, 3 keer zilver, 1 keer brons (7 in totaal)

3. Verenigde Staten: 3 keer goud, 1 keer zilver, 1 keer brons (5 in totaal)

4. Noorwegen: 1 keer goud, 2 keer zilver, 2 keer brons (5 in totaal)

5. Italië: 1 keer goud, 1 keer zilver, 1 keer brons (3 in totaal)

6. België: 1 keer goud, 1 keer brons (2 in totaal)

7. Japan: 1 keer zilver, 3 keer brons (4 in totaal)

8. Oostenrijk: 1 keer zilver

9. Tsjechië: 2 keer brons

10. China: 1 keer brons

10. Groot-Brittannië: 1 keer brons

Jutta Leerdam is niet te stoppen

Jutta Leerdam is dit seizoen niet te stoppen. De 24-jarige Fries was al vijf keer eerder dit seizoen de snelste op de 1.000 meter. Tijdens de wereldbeker en twee keer tijdens de EK sprint. En afgelopen zaterdag (4 maart 2023) haalde ze op ‘haar’ 1.000 meter ook de wereldtitel binnen tijdens de WK afstanden in Heerenveen. Met de winnende 1.13,03 bleef ze een kwart seconde boven haar eigen baanrecord.

Het is simpel. Als Jutta één kilometer schaatst, dan is ze de snelste. Ze is op dit moment onverslaanbaar. Ze spreekt na afloop dan ook van ‘een 100 procent geslaagd seizoen.’ De mooie blondine zit goed in haar vel en dat zien we terug op het ijs. In het bericht hieronder lees je over één van de redenen achter het succes van Jutta.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2023 Nederland Nieuws - WordPress Theme by WPEnjoy
Would you like to receive notifications on latest updates? No Yes