Kabinet vindt alternatief voor hoger beroep tegen Groningers

DEN HAAG (ANP) – Het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) gaat in principe niet meer in hoger beroep tegen Groningers met aardbevingsschade. In plaats daarvan gaat de overheidsorganisatie de rechter om een ‘prejudiciële uitspraak’ vragen. Dat moet ertoe leiden dat de overheid minder lang tegenover Groningers staat. Als zo’n uitspraak niet mogelijk is, kan het IMG alsnog in beroep.

Als Groningers “schade hebben, in bezwaar zijn gegaan en ook nog een rechtszaak hebben gevoerd én gewonnen – dan vind ik niet dat een overheid nog eens in hoger beroep moet”, schrijft verantwoordelijk staatssecretaris Hans Vijlbrief op Twitter.

Met zo’n prejudiciële uitspraak geeft de rechter uitleg over de geldende regels. Daardoor heeft het geen financiële gevolgen voor de bewoners, ook niet als de hogere rechter het IMG gelijk geeft.

Schadevergoeding

Voor de acht bekende schrijnende gevallen waarin het IMG al in hoger beroep is gegaan, hoeven bewoners de schadevergoeding die zij al hebben ontvangen niet terug te betalen. Ook niet als het IMG gelijk krijgt in het hoger beroep.

De ingreep is de eerste maatregel van het kabinet sinds de publicatie van het glasharde enquêterapport over de gaswinning in Groningen.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2023 Nederland Nieuws - WordPress Theme by WPEnjoy
Would you like to receive notifications on latest updates? No Yes