Ultimatum verstreken: Nederland gaat aantal Russische diplomaten uitwijzen

Nederland gaat een ongeveer tien Russische diplomaten uitwijzen. Dat heeft minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken zojuist bekendgemaakt. De stap wordt genomen omdat Rusland geen wil visa verstrekken aan Nederlandse diplomaten die op de ambassade in Moskou en het consulaat-generaal in Sint Petersburg zouden moeten werken.

De onderhandelingen daarover tussen beide landen zijn vastgelopen. Nederland had Rusland een ultimatum gesteld dat vandaag is verstreken. Daarom worden nu tegenmaatregelen genomen. Minister Hoekstra spreekt van een ‘significante stap’.

Spionage

Rusland zou steeds opnieuw proberen inlichtingenofficieren in Nederland te stationeren als diplomaten, stelt het kabinet. Vorig jaar werden al eens zeventien Russische diplomaten uitgezet wegens spionage.

Nederland wil dat de Russische ambassade in Den Haag straks maximaal evenveel diplomaten telt als de Nederlandse ambassade in Moskou. Dat betekent volgens Hoekstra dat ‘ongeveer tien’ Russische diplomaten Nederland zullen moeten verlaten.

Handelskantoor dicht

Daarnaast moet het Russische handelskantoor in Amsterdam dicht. Nederland gaat zelf, vanwege personeelsgebrek, het Nederlandse consulaat-generaal in Sint Petersburg sluiten. 

Nederland vindt het belangrijk dat de ambassades over en weer openblijven ‘als communicatiekanaal’.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2023 Nederland Nieuws - WordPress Theme by WPEnjoy
Would you like to receive notifications on latest updates? No Yes