‘Roemeense arts bracht pacemakers overledenen in bij kerngezonde mensen’

In Roemenië zijn vijf artsen aangehouden op verdenking van grootschalige zwendel met pacemakers. Ze verwijderden de implantaten uit de lichamen van overleden mensen en brachten ze in bij patiënten die meestal kerngezond waren.

Die patiënten was, in de periode voor de operatie, vaak wijsgemaakt dat ze leden aan een hartaandoening of ze waren ziek gemaakt met behulp van onterecht toegediende medicatie. Dat schrijft de Britse krant The Guardian op zijn website.

Machtsmisbruik en corruptie

Eén van de artsen zit vast op verdenking van machtsmisbruik en corruptie, zegt het Roemeense Openbaar Ministerie. Hij werkte in een ziekenhuis in Iași, met ruim 300.000 inwoners de op twee na grootste stad van het land. 

Op zijn aanwijzingen zouden de vier andere artsen pacemakers hebben verwijderd uit de lichamen van overledenen. Die hadden daar zelf geen toestemming voor gegeven en hun nabestaanden werden er niet van op de hoogte gebracht.

Sinds 2017 zou de arts die in voorarrest zit, 238 van dit soort ingrepen hebben uitgevoerd. Door het inbrengen van de pacemakers zou hij het leven van zijn patiënten ernstig in gevaar hebben gebracht, zegt justitie.

Nepdiagnoses

“Een groot deel van de ingrepen die door de arts werden aangeraden, was niet noodzakelijk”, meldt de Roemeense justitie in een verklaring. “Er lagen nepdiagnoses aan ten grondslag of speciaal voorgeschreven medicijnen die bepaalde symptomen veroorzaakten.”

Het Roemeense zorgstelsel staat bekend als één van de minst ontwikkelde in de Europese Unie en wordt geplaagd door corruptie. De afgelopen dertig jaar is in het land welgeteld één ziekenhuis gebouwd. Tienduizenden artsen en verpleegkundigen hebben hun heil in het buitenland gezocht.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2023 Nederland Nieuws - WordPress Theme by WPEnjoy
Would you like to receive notifications on latest updates? No Yes