Nederland mag van VS ‘Himars’ kopen: eerste raketartillerie sinds 2004

De Amerikanen geven ons toestemming om Himars-raketsystemen van ze te kopen. Of dat ook daadwerkelijk gaat gebeuren, is nog even de vraag. Als de Himars onze kant op komen, zou het voor het eerst sinds 2004 zijn dat Nederland weer raketartillerie heeft. Er zou zo’n 630 miljoen euro met de koop gemoeid zijn.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken liet gisteren weten dat het instemt met ‘de eventuele verkoop’ van de Himars-raketsystemen aan Nederland. De koop is echter nog niet rond, dit wordt gezien als een eerste stap.

Tot 300 kilometer

Himars-raketten worden vanaf een vrachtwagen afgeschoten. Het systeem bestaat al sinds het eind van de jaren negentig en een doelwit kan tot op een afstand tot zo’n 300 kilometer beschoten worden.

De Verenigde Staten hebben ook Himars-raketsystemen aan Oekraïne geleverd zodat het land zich kan verdedigen tegen de Russische inval.

Afgelopen najaar maakte de Nederlandse staatssecretaris van Defensie, Christophe van der Maat, bekend dat er miljarden worden uitgetrokken voor zwaar geschut voor de landmacht.

In een brief aan de Tweede Kamer schreef hij dat de oorlog in Oekraïne laat zien dat het nodig is ‘om in alle delen van het geweldsspectrum te kunnen optreden’. Voor het eerst sinds 2004 beloofde hij het Nederlandse leger weer raketartillerie.

Nog voor eind van dit jaar

Van der Maat zei er toen bij dat er een bedrag van zo’n 250 miljoen tot 1 miljard euro voor uitgetrokken wordt. Hij hoopte dat een raketartilleriesysteem nog voor het einde van dit jaar geleverd kan worden.

Volgens het Pentagon is er zo’n 670 miljoen dollar (630 miljoen euro) met de koop gemoeid.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2023 Nederland Nieuws - WordPress Theme by WPEnjoy
Would you like to receive notifications on latest updates? No Yes