Canada stuurt twee oorlogsschepen naar Haïti

OTTAWA (ANP/AFP) – Twee Canadese oorlogsschepen gaan patrouilleren voor de kust van Haïti. Premier Justin Trudeau maakte donderdag bekend dat Canada de schepen stuurt om de nationale politie van Haïti te ondersteunen in de strijd tegen bendes die het land in hun greep houden.

Trudeau gaf aan te hopen dat de aanwezigheid van de vaartuigen voor de kust van Port-au-Prince de bendes zal afschrikken. Daarnaast zal de bemanning van de oorlogsschepen als taak hebben te patrouilleren en informatie te verzamelen. De premier zei zich ernstige zorgen te maken na een gesprek met zijn Haïtiaanse ambtgenoot Ariel Henry. “Haïti heeft op het moment te maken met onophoudelijk ganggeweld, politieke onrust en corruptie”, aldus Trudeau, die in zijn toespraak een “klein aantal machtige families” verantwoordelijk hield voor de situatie in het land.

Vorige week luidde de mensenrechtenchef van de Verenigde Naties, Volker Türk, de noodklok over Haïti. Hij riep de internationale gemeenschap op om een vredesmacht op te zetten voor het land en “deze nachtmerrie” te beëindigen. Trudeau gaf donderdag aan samen te werken met bondgenoten om de “Haïtiaanse elite” meer sancties op te leggen en zegde 12,3 miljoen Canadese dollar (ruim 8,5 miljoen euro) toe voor humanitaire hulp voor Haïti en 10 miljoen Canadese dollar (bijna 7 miljoen euro) voor hulp aan migranten in de regio.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2023 Nederland Nieuws - WordPress Theme by WPEnjoy
Would you like to receive notifications on latest updates? No Yes