Update maandverwachting februari: zo groot is de kans op vroeg lenteweer

Nog twee weken dan is de meteorologische winter voorbij. Komt het op de valreep nog tot winterweer of mogen we al ruiken aan de lente? Dat bespreken we in deze update van de maandverwachting van februari en we blikken ook alvast vooruit naar maart.

De tweede helft van februari begint met een weersomslag. Het zonnige weer wordt ingewisseld voor meer bewolking, perioden met regen en tijdelijk ook veel wind. Vooral vrijdag kan het echt onstuimig zijn. Daar kun je wel een stormparaplu bij gebruiken.

In het carnavalsweekend komt de wind weer wat tot bedaren, maar het windstille en zonnige weer van eerder deze week keert niet terug. Het is tot en met het weekend zacht met maxima rond of boven 10 graden. Normaal is het halverwege februari een graad op 6. Ook de nachten verlopen zonder vorst.

Lees ook: Dit weer is normaal in februari

Licht wisselvallig slot van de maand

De rest van de maand, en daarmee tijdens de voorjaarsvakanties, is het waarschijnlijk licht wisselvallig weer. Vaak is het droog, maar soms passeert een neerslagzone of trekt een aantal buien vanaf de Noordzee over het land. De buien kunnen een keer winterse neerslag in de vorm van hagel of natte sneeuw opleveren. Er waait meestal een westelijke wind en daarbij komt de temperatuur uit rond de normale 8 graden overdag. Tijdens opklaringen in de nacht kan het licht vriezen. De autoruiten zul je soms dus nog moeten krabben.

Lente in februari, velen hopen er op, maar lente in februari is best uitzonderlijk

De winterjassen zullen nog nodig zijn in de voorjaarsvakantie. Foto: Henk Voermans

Hopen op vroeg lenteweer

Wie hoopt op vroeg lenteweer komt waarschijnlijk ook in de eerste helft van maart nog niet veel aan zijn trekken. Natuurlijk neemt de onzekerheid in de verwachting wel toe, maar waarschijnlijk ligt de temperatuur op de meeste dagen rond normaal. Hoewel maart de eerste maand is van de meteorologische lente moeten we van de temperatuur bij een normaal verloop nog niet al te veel verwachten. Begin maart is het gemiddeld overdag 7-10 graden en ’s nachts 1-3 graden. Het lijkt daarbij vrij droog te blijven met slechts af en toe de passage van een regengebied of wat buien. Dit kunnen soms typische maartse buien zijn met hagel en natte sneeuw.

Lees ook: Dit weer is normaal in maart

Voor de rest van maart tonen de weermodellen eveneens normale temperaturen, maar de paraplu ga je dan wel wat vaker nodig hebben. Het vrij droge weer wordt ingewisseld voor wisselvalligheid met normale neerslaghoeveelheden. Natuurlijk is de onzekerheid zover vooruit groot, maar voorlopig moeten we ons instellen op normaal maartweer.

Eind van de maand is 10-12 graden overdag en 2-4 graden ’s nachts gebruikelijk. Daarmee wordt het lentegevoel nog niet echt aangewakkerd, maar de zon wint wel sterk aan kracht en de dagen worden in de loop van maart ongeveer even lang als de nachten. Uit de wind en in de zon zullen er dan best momenten zijn dan het lenteachtig aanvoelt.

Bij weinig wind en voldoende zon kan de jas soms best even uit. Foto: Ben Saanen

Morgen publiceren we een nieuw energieweerbericht, waarin we bespreken wat deze maandverwachting en het weer in de rest van Europa betekenen voor ons energieverbruik en de opwek van duurzame energie.

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste weernieuws

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2023 Nederland Nieuws - WordPress Theme by WPEnjoy
Would you like to receive notifications on latest updates? No Yes