Saharastof daalt morgen neer, vooruitzichten carnaval zijn goed

Net je auto gewassen nu de lente in aantocht leek? Dan is er een grote kans dat dat voor niets is geweest. Er zit namelijk Saharastof in de Nederlandse lucht, dat morgen – samen met regen – neerdaalt.

Dat vertelt meteoroloog Maurice Middendorp van Buienradar. “Het is geen enorme lading Saharastof die er nu in de lucht hangt, we hebben het wel eens spectaculairder meegemaakt. Maar het zit er wel, en morgenochtend is de concentratie daarvan het hoogst.”

Nu al in de lucht

Het stof was een paar dagen geleden al vanuit Afrika, via de Canarische eilanden, aan haar reis naar Nederland bezig. Vandaag is het hier aangekomen, vertelt Middendorp. “Er hangen nu sluierwolken boven ons land en daarboven zit Saharastof.”

Maar daar merken we morgen dus pas wat van, want dan gaat het regenen. Die regen neemt het stof dan mee naar beneden. “En als het niet te hard of te veel regent, spoelt het niet weg. Dan kan het op de auto of op de tuintafel blijven liggen.”

Waar het al een paar dagen droog was, vallen er morgen dus weer druppels uit de lucht. Carnavallend Nederland zal zich dan ook vooral afvragen hoe lang die regen aanhoudt. “Vrijdag is er sowieso weer kans op regen, samen met een stevige westenwind. Niet alleen langs de kust, maar ook in het zuiden van het land zullen ze die wind flink gaan voelen.”

‘Optochten kunnen prima doorgaan’

En ook zaterdagochtend is er nog een kans op regen. Maar daarna is er goed carnavalsnieuws: het blijft vanaf dan overwegend droog en de wind neemt af. “Voor de optochten is dat natuurlijk gunstig, met al die wagens. Dat kan, zoals ik het nu zie, prima doorgaan dit jaar.”

Koud is het ook niet, vrijdag kan het zo’n 13 graden worden. In het weekend dalen de temperaturen iets, dan wordt het zo’n 10 graden. “Gemiddeld zouden we nu rond de 6 graden moeten zitten voor deze tijd van het jaar. Dus dit is prima carnavalsweer.”

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2023 Nederland Nieuws - WordPress Theme by WPEnjoy
Would you like to receive notifications on latest updates? No Yes