Mexicaanse bondgenoot wil van miljardenbelang in Heineken af

Bierbrouwerij Heineken verliest zijn trouwe bondgenoot in Mexico. Het bedrijf Femsa gaat zijn aandelenbelang in de brouwer verkopen. Geen kleinigheid: het bedrijf bezit 8,6 procent van de aandelen in Heineken NV en nog eens 12,3 procent in de overkoepelende Heineken Holding. Goed voor ruim 7 miljard euro.

Het Mexicaanse bedrijf wil het belang in de komende twee tot drie jaar van de hand doen. Als reden geeft Femsa dat het zich wil focussen op de retailactiviteiten, online groei en het drankenbedrijf Coca-Cola Femsa. Dat is – volgens Femsa – de grootste bottelaar van frisdranken van Coca-Cola wereldwijd. 

De Mexicanen kwamen in 2010 aan boord bij Heineken. In ruil voor de biermerken van Femsa kreeg het bedrijf aandelen in de Nederlandse brouwerij. Op die manier kon Heineken uitbreiden zonder grote schulden te maken. 

Belang van miljarden

Om te voorkomen dat de aandelenverkoop van Femsa tot een grote koersdaling leidt, moet Heineken wellicht alsnog de portemonnee trekken. Het belang in de NV is gerekend met de beurskoers van vandaag goed voor 4,7 miljard euro. En het belang in de holding is goed voor een slordige 2,8 miljard euro. 

Of Heineken de aandelen van Femsa zelf gaat inkopen is overigens nog onduidelijk. In een reactie op het besluit laat de brouwer weten dat alle opties openstaan. Een van die opties zou het opkopen van aandelen van Femsa kunnen zijn. 

Heineken hoeft overigens niet bang te zijn dat er zich een activistische belegger meldt die de koers zou willen veranderen. De familie Heineken heeft het namelijk voor het zeggen, doordat het 50,05 procent van de aandelen in de NV heeft en ruim 52 procent van de aandelen in de holding. Via deze constructie heeft de familie de touwtjes stevig in handen. 

Speciaal dankwoord

Als gevolg van het besluit om zich terug te trekken uit Heineken stappen de twee Mexicanen in de raad van commissarissen per direct op. Het gaat onder meer om José Antonio Fernández Carbajal, die namens Femsa grote betrokkenheid had bij de deal met Heineken. 

Grootaandeelhouder Charlene de Carvalho-Heineken en haar man Michel de Carvalho noemen hem met name in hun dankwoord. “We zullen zijn waardevolle bijdragen, begeleiding en samenwerking missen.”

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2023 Nederland Nieuws - WordPress Theme by WPEnjoy
Would you like to receive notifications on latest updates? No Yes