Man overlijdt na aanval haan: hoe gevaarlijk zijn deze dieren?

Een Nederlandse man is vorig jaar in april overleden nadat hij in Ierland werd aangevallen door een haan. Dat bleek deze week uit een onderzoek waarover de Telegraaf schrijft. Kunnen alle hanen zomaar de aanval inzetten?

De man, die al jaren in Ierland woonde, stierf aan bloedingen die veroorzaakt werden toen hij gepikt werd. Hij was herstellende van kanker en had ook hartproblemen. Hij zou zich niet hebben kunnen verweren tegen de haan.

Het ging om een Brahma-haan: een relatief groot ras uit China dat 4,5 kilo kan worden. Maar dat zijn niet de enige hanen die gevaarlijk kunnen zijn, zegt pluimveegedragsdeskundige Sible Westendorp. “Alle hanen kunnen iemand aanvallen. Als ze kwaad worden, gaan ze pikken.”

Dat kan bijvoorbeeld komen doordat ze als kuiken zijn grootgebracht door mensen. “Ze beschouwen ons dan als kippen. Als die hanen volwassen worden en ze willen de baas spelen, worden ze ook agressief naar de mens, en kunnen ze aanvallen.”

Gevaar

Hoe gevaarlijk dat is, hangt onder andere af van het soort sporen van de haan. Dat zijn hoornachtige uitsteeksels achter op zijn poten, waarmee hij zichzelf en zijn territorium en hennen verdedigt. “Sommige hanen hebben een vlijmscherp spoortje. Dat is hun wapen.”

“Als ze daarmee in je been hakken, heb je een probleem. Zeker als je spataderen hebt”, gaat Westendorp verder. “Als je al iets onder de leden hebt, kan ik me voorstellen dat het je fataal kan worden.”

Ook het ras speelt mee. Zo is de ene soort agressiever dan de andere. “Maar ook bij minder gevaarlijke rassen kunnen er heel agressieve hanen tussen zitten.”

Agressieve dieren

Ook andere diersoorten kunnen plotseling mensen aanvallen. Zo werd er twee dagen geleden nog een man aangevallen door een loslopende rund op de heide bij Laren. Hij moest naar het ziekenhuis worden gebracht.

Eerder werd er een man aangevallen door een schapenbok op zijn erf in Veghel. Hij was zo zwaar gewond dat hij later overleed.

Twee jaar geleden worstelde een zwemmer in Enschede minutenlang met een zwaan. De man hield er een hoofdwond aan over.

Vooral dieren die weinig ontzag en angst hebben voor de mens, kunnen gevaarlijk uit de hoek komen, vertelt dierengedragexpert Hans Hopster. “Bijvoorbeeld stieren, en dus hanen. Wij mensen onderschatten dat die dieren hun angst voor ons kunnen overwinnen en in de verdediging schieten”, zegt hij tegen Editie NL. “Maar het komt niet heel veel voor.”

Naarmate dieren groter worden, wordt het risico ook groter. “Sommige dieren zoals lama’s, ezels en dromedarissen, die ook door mensen gehouden worden, kunnen hun hele gewicht erin gooien. Dan wordt het gevaarlijk.”

Mannetjes

Waarom vooral mannetjes? “Die hebben toch een bepaalde territoriumdrift”, legt Hopster uit. “Als ze zich door de mens niet goed bejegend voelen of competitie voelen, dan gaan ze los. Hengsten kunnen flinke trappen verkopen.” Maar ook soorten waarvan we het minder verwachten kunnen agressief uit de hoek komen. “Varkens bijvoorbeeld. De mannetjes, beren, hebben ook gewoon slagtanden.”

Het is daarom belangrijk om het gedrag van de dieren op de juiste manier te interpreteren. “Ik denk dat niet iedereen wat dat betreft voldoende kennis heeft. Als er iemand in een natuurgebied door een koe op de horens is genomen, dan gaat daar vaak wel wat aan vooraf. Mensen onderschatten de signalen die dieren afgeven. Het zijn geen sprookjesdieren die in Nederland leven.”

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2023 Nederland Nieuws - WordPress Theme by WPEnjoy
Would you like to receive notifications on latest updates? No Yes