Licht wisselvallig weekend op komst, daarna opnieuw Kaiserwetter?

De voorjaarsvakantie van regio Zuid begint dit weekend en dat betekent dat menig vakantieganger zich weer naar de Alpen gaat begeven. In dit artikel vertellen wij jou wat voor weer je kunt verwachten.

Afgelopen week was vaak sprake van op en top Kaiserwetter. Zonovergoten dagen zorgde ervoor dat het goed toeven was op de pistes. In sommige dalen liep de temperatuur op tot ruim in de dubbele cijfers en kreeg je zelfs al een voorproefje op de lente.

Dit weekend staat een beduidend ander weertype op de planning. Er is meer bewolking aanwezig en de neerslagkans neemt toe. Zowel vrijdag als zaterdag worden door een noordwestelijke stroming enkele buien aangevoerd. Neerslag van betekenis valt er echter niet. De sneeuwgrens ligt hierbij tussen 1500 en 2000 meter.

Zondag meer neerslag op de planning

Zondag trekt een actiever neerslaggebied over de Alpen, al blijven de hoeveelheden opnieuw beperkt. De sneeuwgrens daalt hierbij naar waarden tussen 1200 en 1600 meter. De noordkant van de Alpen kunnen rekenen op een laagje sneeuw van enkele centimeters. In de omgeving van Salzburg en in het oosten van Zwitserland kan 10 tot lokaal 15 centimeter sneeuw vallen. In de lagere dalen is het te zacht en valt voornamelijk regen.

In de Franse Alpen blijft het dit weekend overal droog. Hierbij is het vaak schitterend winterweer, maar wel vrij zacht. In het populaire skidorp Val Thorens, gelegen op ruim 2000 meter, is het zaterdag een graad of 5. In de nachten vriest het matig en dat is een mooi moment om de pistes te prepareren voor de volgende dag.

Na het weekend vaak droog met af en toe zon

Goed nieuws voor de wintersporters in Zwitserland en Oostenrijk. Het enigszins wisselvallige weerbeeld maakt in de nieuwe week plaats voor heerlijk wintersportweer. Het weerbeeld bestaat uit een mix van wolkenvelden en zon. De temperatuur ligt op 1500 meter overdag enkele graden boven nul en in de nachten vriest het veelal matig. Al met al zijn dit zeer fijne omstandigheden voor de vakantiegangers op de pistes. Richting volgend weekend neemt de kans op een wisselvalliger weertype weer toe.

Wisselvallig weer op komst in Winterberg

Zoek jij het dichtbij huis op? Dan moet je rekening houden met een wisselvallig weerbeeld. In het Sauerland is het komend weekend zwaar bewolkt en trekken enkele neerslaggebieden over de regio. Hierbij is het ronduit zacht waardoor zelfs op de toppen van Winterberg de neerslag gewoon als regen valt. Er staat ook nog eens flink wat wind en dit zorgt ervoor dat de condities dit weekend verre van optimaal zijn. Vanaf zondag daalt de temperatuur wel iets, waardoor de laatste neerslag zondagavond op de toppen als sneeuw kan vallen.

Na het weekend blijft het licht wisselvallig met af en toe een bui of neerslaggebieden die overtrekken. De temperatuur ligt overdag rond een graad of 6 en in de nachten rond het vriespunt. Richting het einde van de nieuwe week daalt de temperatuur weer iets en gaat de zon ook vaker schijnen.

De sneeuwcondities in Winterberg op 16 februari 2023. Bron: Feratel

Reis naar de Alpen?

Als jij via Duitsland naar Oostenrijk of Zwitserland rijdt dan kan je dit weekend onderweg wat neerslag verwachten. Gedurende de hele reis zal dit gewoon regen zijn. Pas als jij op de hogere bergpassen in de Alpen bent aangekomen kan de regen overgaan in wat sneeuw.

Ook als jij naar Frankrijk reist dan kan je af en toe een bui verwachten. De buien blijven echter beperkt tot België en de noordelijke helft van Frankrijk. Naarmate je verder in Frankrijk bent is het veelal droog en kan je een zonnetje zien als je overdag rijdt.

Lees ook: in deze landen zijn winterbanden verplicht

Ben jij een fanatieke wintersporter? Schrijf je dan in voor de wintersportnieuwsbrief van Weeronline. Zo blijf je op de hoogte van al het wintersportnieuws! 

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2023 Nederland Nieuws - WordPress Theme by WPEnjoy
Would you like to receive notifications on latest updates? No Yes