Kabinet wil fors meer duurzame voedselproductie in landbouw

DEN HAAG (ANP) – Het kabinet wil dat in 2030 minimaal 25.000 hectare agrarische grond is omgevormd is tot echt toekomstbestendige en duurzame landbouwgrond. Ook moet rond die tijd 1000 hectare voedselbos in Nederland zijn aangelegd, schrijven landbouwminister Piet Adema en stikstof- en natuurminister Christianne van der Wal aan de Tweede Kamer.

Op de 25.000 hectare landbouwgrond moet de aanplant veel diverser worden. Bijvoorbeeld door bomen tussen de verbouwde eetbare gewassen te plaatsen of andersom. Bij een aan te leggen voedselbos is sprake van soorten planten, bomen en struiken die kunnen bijdragen aan een duurzame voedselproductie.

Moderne vormen van landbouw zijn volgens het kabinet “onmisbaar in de transitie van het landelijk gebied”. Die moderne landbouw wordt ook wel agroforestry genoemd. Dat is een verzamelnaam voor het integreren van bomen en struiken in de veehouderij, akkerbouw en groenteteelt op hetzelfde perceel. Door voedselproducerende aanplant wordt het landschap gevarieerder en groener, zo is de gedachte.

“De ontwikkeling van agroforestry staat in Nederland nog in de kinderschoenen,” schrijven de ministers. De ideeën zijn er en worden uitgewerkt. Het plan berust op drie pijlers: kennisontwikkeling en kennisdeling, het wegnemen van belemmeringen samen met andere overheden en ten slotte financiële ondersteuning. Het kabinet wil samen met andere geldschieters tot een budget van 30 miljoen euro komen.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2023 Nederland Nieuws - WordPress Theme by WPEnjoy
Would you like to receive notifications on latest updates? No Yes