Floortje Dessing houdt kijkers spiegel voor in nieuw programma

Floortje Dessing (52) is voor haar nieuwe programma ‘Floortje gaat mee’ op ‘ouderwets avontuur’ geweest, door met fotograaf Jasper Doest (43) vanuit Nederland op roadtrip naar Nepal te vertrekken. En dat deden ze niet zomaar, want ze wilden hierbij belangrijke verhalen vertellen over de ‘ingewikkelde verstandhouding tussen mens en dier’.

“Voor onszelf gold dat net zo goed”

Dat klinkt misschien alsof ze met een vingertje gaan wijzen de komende donderdagavonden op NPO 1, maar dat doen ze zeker niet. “Bij televisie moet je daar helemaal scherp op zijn”, vertelt Floortje aan het ANP. “Mensen willen niet verteld worden wat ze wel en niet moeten doen in hun leven. Maar het is wel interessant om onszelf soms een spiegel voor te houden. Voor onszelf gold dat net zo goed.”

Het hoofddoel van de serie is dan ook stof leveren tot nadenken, als het aan Jasper ligt. “Het gaat mij er niet zozeer om dat ik iedereen wil veranderen, maar mensen gewoon een keertje laten stilstaan bij hoe ze zichzelf verhouden tot de dieren om zich heen. Ik maak beelden over dieren, maar daarmee probeer ik iets te zeggen over wat het is om mens te zijn.”

De achtdelige serie zien Floortje en Jasper dan ook als een venster op de wereld, via verhalen van mensen als de Roemeense Cristina die zich inzet voor verwaarloosde beren. Of Doma in Nepal, die neushoorns helpt terwijl haar moeder er door eentje om het leven kwam. “Ik vind het boeiend om de verhalen te horen van de mensen die we gesproken hebben”, zegt Floortje. “Omdat ze een hele eigen kijk hebben op hoe we met dieren omgaan.”

En natuurlijk kunnen we daar misschien nog wat van leren ook, als het aan Jasper ligt. “Als iedereen een klein beetje zou hebben van die bewonderenswaardige mensen die we zijn tegengekomen, als iedereen een klein beetje Doma zou zijn, dan zou de wereld er een beetje beter aan toe zijn.”

Toch is Jasper niet cynisch na het zien van de soms schrijnende beelden van dieren die verwaarloosd of geslacht worden. “Ik ben echt een glas halfvol-type”, zegt hij. “Dat heeft Floortje misschien ook wel gemerkt. Ik denk dat dat de aard van het beestje is, dat ik altijd wel zo ben geweest.”

Iets wat bij Floortje van nature juist anders is, vertelt ze. “Eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik als kind al enigszins neigde naar het glas halfleeg. Ik wil heel graag een glas halfvol-type zijn, maar het blijft toch een opgave om – ook met dit onderwerp – het glas als halfvol te laten zien.”

“En misschien werkt daarom het programma ook zo goed”, licht Jasper toe. “Dat je beide perspectieven hebt op zo’n reis. Ik zie zeker kansen en ben ook redelijk positief teruggekomen, om ook weer een verschil te kunnen gaan maken. Want dat is uiteindelijk mijn persoonlijke doel, om mijn tijd nuttig te besteden terwijl ik op deze aardkloot rondloop.”

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2023 Nederland Nieuws - WordPress Theme by WPEnjoy
Would you like to receive notifications on latest updates? No Yes