‘Deskundigen vrezen voor schatkist door oud ict-systeem Belastingdienst’

Ict-deskundigen die onderzoek hebben gedaan naar de computersystemen van de Belastingdienst maken zich grote zorgen. Cruciale systemen moeten vernieuwd worden, anders staat ‘de belastingheffing op het spel’. Maar juist die vernieuwing heeft flinke vertraging opgelopen.

Dat schrijft NRC vandaag. De krant baseert zich op een extern bureau dat onderzoek deed naar de ict-systemen van de Belastingdienst en een interne notitie van ambtenaren zelf.

‘Onoplosbare fouten en storingen’

Als een cruciaal computersysteem niet vervangen wordt, kunnen er volgens ambtenaren ‘onoplosbare fouten of storingen ontstaan’.

“Dan heeft dit tot gevolg dat de Belastingdienst geen belastingaanslagen meer bij de belastingplichtige kan opleggen en dat niet geïnd kan worden”, waarschuwen ambtenaren. Ook kunnen wetswijzigingen dan niet meer doorgevoerd worden.

150 miljard euro per jaar

Het gaat volgens NRC om de systemen waarmee de Belastingdienst de loonheffing en premies voor volks-, werknemers- en zorgverzekeringen binnenhaalt. Daar zou jaarlijks zo’n 150 miljard euro mee gemoeid zijn: bijna de helft van de jaarlijkse overheidsinkomsten.

Het zou ‘noodzakelijk’ zijn deze systemen voor 2027 te vervangen, maar juist dit vernieuwingsproject heeft volgens de deskundigen vertraging opgelopen. Als het nog verder vertraagt kan de deadline ‘onhaalbaar’ worden, schrijven de externe deskundigen. Dan kan de ‘heffing van de inkomstenbelasting in gevaar komen’, zeggen ook zij. 

Eerder gewaarschuwd

De problemen zijn niet nieuw. In 2020 waarschuwde de Belastingdienst al dat modernisering van de ict-systemen ‘dringend’ nodig is. NRC schrijft dat de Tweede Kamer volgende week van staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst) meer informatie krijgt over de stand van de ict bij de Belastingdienst.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2023 Nederland Nieuws - WordPress Theme by WPEnjoy
Would you like to receive notifications on latest updates? No Yes