Chinese president op staatsbezoek in Iran

BEIJING (ANP/AFP) – De Chinese president Xi Jinping gaat een staatsbezoek aan Iran brengen. Hij is uitgenodigd door zijn Iraanse collega Ebrahim Raisi die vrijdag een driedaags bezoek aan China afrondt. Er is door het ministerie van Buitenlandse Zaken niet vermeld wanneer Xi het bezoek aan de Islamitische Republiek gaat brengen.

China en het diplomatiek gezien relatief geïsoleerde Iran zijn al geruime tijd partners vooral dankzij de aanzienlijke hoeveelheden olie en gas die Iran naar China exporteert. China voert onder meer wapens uit naar Iran en de twee zouden militair veel samenwerken. China en Iran werken aan een partnerschap voor de lange termijn waarbij de volksrepubliek Iran aan infrastructurele projecten en betere zeehavens helpt en Iran China aan olie en gas.

China streeft in de hele regio naar meer invloed en economische expansie, onder meer met investeringen in het kader van de Nieuwe Zijderoute. Onderdeel van dit tien jaar terug gestarte Chinese initiatief is de aanleg van spoorwegen en wegen in Centraal- en Zuid-Azië.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2023 Nederland Nieuws - WordPress Theme by WPEnjoy
Would you like to receive notifications on latest updates? No Yes