Ollongren: eerste leverantie uit speciaal wapenfonds aan Oekraïne

BRUSSEL/DEN HAAG (ANP) – Voor het eerst gaat militair materieel betaald uit een speciaal wapenfonds richting Oekraïne. Volgens minister Kajsa Ollongren (Defensie) gaat het om munitie en reserveonderdelen voor artillerie, materieel op het gebied van beveiliging en verkenning en (onbemande) luchtverdedigingssystemen.

De bijdrage ter waarde van zo’n 225 miljoen euro wordt gefinancierd uit het International Fund for Ukraine (IFU) waar Nederland 100 miljoen euro in heeft gestort. Uit het potje wordt direct bij de wapenindustrie gekocht. Dat is ook nodig omdat leveranties uit eigen voorraden steeds lastiger worden. Het fonds is een Brits initiatief waar zes andere Noord-Europese landen aan meedoen.

“Nu de gevechten intenser worden en Oekraïne zich voorbereidt op een nieuw offensief, is snelheid van leveringen letterlijk van levensbelang. Door krachten te bundelen met andere landen en de industrie kunnen we meer en sneller militaire steun leveren en het voortzettingsvermogen van de Oekraïners versterken”, zegt Ollongren.

Nieuw offensief

Ze meldde dinsdag ook al dat Nederland extra munitie gaat leveren aan de Oekraïense strijdkrachten. Rusland lijkt aan een nieuw offensief te zijn begonnen en de regering in Kiev heeft met spoed om nieuwe munitie gevraagd. Ollongren voerde dinsdag en woensdag overleg in Brussel met (NAVO-)bondgenoten.

Luchtverdedigingssystemen kan Oekraïne goed gebruiken om zijn elektriciteitsnetwerk te beschermen. Dat valt Rusland aan met drones en raketten. Verder bericht onder andere de Financial Times op basis van westerse inlichtingenbronnen dat Rusland langs de grens gevechtsvliegtuigen en helikopters samenbrengt om in te zetten tijdens het voorjaarsoffensief.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2023 Nederland Nieuws - WordPress Theme by WPEnjoy
Would you like to receive notifications on latest updates? No Yes