‘Mercedes gaat zich gewoon melden, en als dat niet zo is, dan is er echt iets mis’

Viaplay-commentator Nelson Valkenburg is er zeker van dat Mercedes zich weer in de strijd om de wereldtitel kan gaan mengen. Als dat niet zo is, dan is er volgens Valkenburg echt iets mis. Hij verwacht hoe dan ook dat Red Bull Racing de stevigste fundering heeft om op te bouwen vanuit 2022, maar ook denkt de commentator dat de Oostenrijkse renstal de sportieve sanctie van minder testtijd in de windtunnel wel gaat voelen.

In de Formule1.nl-podcast bespreken Valkenburg en Marco Zwaneveld, head of sports van Viaplay, de verwachtingen voor het aankomende seizoen. Voor Viaplay was het een magisch eerste seizoen met de vele overwinningen van Max Verstappen, de tweede wereldtitel die hij behaalde in Japan, en als kers op de taart de constructeursbokaal die werd uitgereikt aan Red Bull. Omdat de constructeurskampioen sowieso al minder tijd in de windtunnel kregen, was de sportieve sanctie die daar bovenop kwam wel een beetje zuur. ‘Laten we hopen dat Red Bull stevig en goed start’, begint Valkenburg. ‘Omdat ze waarschijnlijk niet meekunnen tot het allerlaatste met de ontwikkelingen. Ze hebben die straf gehad en vorig jaar gewonnen’, legt de Nederlander uit.

‘Mercedes gaat zich gewoon melden’, is Valkenburg stellig. ‘Als dat niet zo is, dan is er echt iets mis’, denkt de commentator. Hij verwacht dus dat Mercedes in 2023 zeker beter voor de dag gaat komen dan in 2022. Het verhaal van Mercedes is natuurlijk wel bekend. Het lukte de Duitse renstal niet om competitief mee te doen, maar richting het einde van het 2022-seizoen ging het beter. ‘Er wordt negatief gedaan over Ferrari, nadat ze die motor hadden teruggeschroefd in Barcelona’, gaat Valkenburg verder. ‘Het schijnt dat ze de motor nu weer opgeschroefd hebben, met meer efficiëntie, en weer terug zijn op dezelfde kracht als voor Barcelona. Het gaat een seizoen worden met drie teams die voor de overwinning strijden. Maar niets doet mij vermoeden dat Red Bull niet het stevigste fundament heeft.’

Viaplay gaat ook een nieuw seizoen in

Naast de coureurs en de teams gaat ook Viaplay een nieuw Formule 1-seizoen in. Nadat Ziggo de rechten voor het uitzenden van de Formule 1 verloor, was het voor veel mensen flink wennen om naar Viaplay te kijken. Het was toch wel behoorlijk anders zonder Jack Plooij op de grid, de vertrouwde stem van Olaf Mol, en de voor- en nabeschouwingen in de studio van Ziggo. ‘Er kwamen opeens veel veranderingen en mensen houden niet van veranderingen. Daar ben ik er ook één van’, zegt Zwaneveld. ‘Uiteindelijk moet je naar de toekomst kijken. We hebben alles op een bepaalde manier opgezet, en die visie staan we nog steeds achter. Het was moeilijk, maar dat hoort erbij als je veranderingen doorvoert.’

Valkenburg is het daar absoluut mee eens. ‘Je weet dat het (de verandering, red.) er komt, maar op de dag zelf kreeg ik 98.000 berichten’, vertelt de commentator, die tussen die berichten ook bedreigingen kon lezen. ‘De weken erna waren erg intens, maar de zaken keerden en daarna was de balans heel positief voor mij.’ Zwaneveld legt uit dat ze het commentaar en kritiek van mensen constant probeerden mee te nemen om alles te verbeteren. ‘We kunnen niet iedereen tevreden stellen, maar we luisteren absoluut en we hebben naar ons idee ook verbeterd’, zegt Zwaneveld. ‘Toen we onlangs bij een vergadering zaten met grote zenders als Sky Sports werden we als voorbeeld aangesteld voor anderen. Dat geeft wel aan waar we staan.’

Een nieuwe pitreporter en een primeur: ‘Video van Viaplay’

Onlangs stelde Viaplay de nieuwe pitreporter voor aan de wereld. Chiel van Koldenhove gaat Stephane Kox vervangen voor het 2023-seizoen. Op de vraag of de pitreporter die taak het hele jaar op zich zou gaan nemen, antwoordde Zwaneveld met een lach. ‘Dat hoop ik wel! Het Formule 1-seizoen is echt heftig. Vlieg maar 24 keer de wereld rond. Als je naar de kalender kijkt van 2023, met de Grands Prix richting het einde van het jaar, dan is het best heftig. En om zo iemand te vinden die dat een heel jaar wil doen, dat is best lastig’, legt Zwaneveld uit. Naast een nieuwe pitreporter kan Zwaneveld ook verklappen dat Viaplay gaat beginnen met ‘Video van Viaplay’. ‘Daarmee hopen we dat er nog meer mensen naar onze website komen om de video’s van Viaplay te bekijken. We zijn erg blij dat we video’s mogen gaan uitzenden.’

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2023 Nederland Nieuws - WordPress Theme by WPEnjoy
Would you like to receive notifications on latest updates? No Yes