Energieweerbericht: blijft het energieverbruik laag?

Op een paar koude nachten na verliep de eerste helft van februari ronduit zacht en ook de verwachting voor de tweede helft van februari ziet er niet bepaald winters uit. Wat dit voor gevolgen heeft voor jouw portemonnee vertellen wij jou in dit artikel.

Zoals je in onze maandverwachting hebt kunnen lezen begint de tweede helft van februari met een weersomslag. Het veelal droge en zonnige weerbeeld van afgelopen tijd maakt plaats voor een iets wisselvalliger weertype. Hierbij neemt de wind flink in kracht toe. Vooral de eerste dagen staat er een stevige wind en dat is goed voor de productie van windenergie. Wel zal de bewolking vaker overheersen en dat is dan weer ongunstig voor de opwekking van zonne-energie.

Aan de temperatuur verandert weinig. De rest van de week krijgen we te maken met temperaturen die dagelijks oplopen naar 9 tot lokaal 13 graden. Hiermee is het ronduit zacht voor de tijd van het jaar. Gebruikelijke waarden voor halverwege februari liggen rond 7 graden. In de nachten ligt de temperatuur enkele graden boven het vriespunt. Al met al hoef je met deze omstandigheden niet flink te stoken en dat is weer gunstiger voor de portemonnee.

Voor een weerbericht per dag kun je terecht in ons uitgebreide weerbericht.

Gasprijs blijft dalen

Door het zachte weer in zowel januari als in de eerste helft van februari hebben we minder hoeven stoken dan gebruikelijk. Hierdoor zijn de gasopslagen goed gevuld en is de gasprijs eigenlijk gedurende de hele winter alleen maar gedaald. In december stond de gasprijs nog op 142 euro per megawattuur, inmiddels is dat gedaald tot 52 euro.

Lees hier hoeveel je bespaart als je de verwarming een graadje lager zet.

Normale voortzetting van de maand verwacht

Vanaf volgende week is het weerbeeld tot het einde van de maand waarschijnlijk licht wisselvallig. De vaak westelijke wind brengt af en toe buien of neerslagzones richting ons land. Toch zijn er ook vaak droge momenten waarbij de zon af en toe schijnt. De temperatuur komt veelal uit rond 8 of 9 graden. Daarmee liggen we rond of net iets boven normaal. Als het even meezit en de zon schijnt volop, dan loopt de temperatuur mogelijk op naar de dubbele cijfers. In de nachten kan het tijdens opklaringen licht vriezen.

Echt winterweer met flinke sneeuwval en in de nachten matige vorst is iets wat de komende tijd zeker niet in de vooruitzichten zit. Al met al is het dus de verwachting dat we ook de rest van de februari maand niet flink hoeven stoken. Dit heeft natuurlijk een gunstig effect op je portemonnee.

Ook winnen we in de maand februari veel lichturen. De dagen worden langer en dat betekent dat de zon, als die aanwezig is, meer invloed gaat uitoefenen op het weerbeeld. Naast dat de zon jouw huis opwarmt, zorgt die er ook voor dat de zonnepanelen meer energie opbrengen.

Lees ook: Wat is de opbrengst van zonnepanelen in de winter.

Ook elders in Europa zacht

Niet alleen in ons land is het vrij zacht, ook in de ons omringende landen is het zachter dan gebruikelijk. Zo is het in België, Frankrijk en Duitsland duidelijk zachter. Hierbij was het op veel plekken ook vaak rustig weer waarbij de zon geregeld scheen. Dit zijn omstandigheden waarbij over het algemeen een stuk minder gestookt hoeft te worden dan gebruikelijk.

De verwachting is dat het zachte weer ook voor de rest van de maand in een groot deel van Europa aanhoudt. Vooral Scandinavië en het oosten van Europa lijken met stuk hogere temperaturen dan gebruikelijk te maken gaan krijgen. Dit zijn wel de gebieden waar de wisselvalligheid de komende tijd toeneemt. Omdat hierbij ook vaker meer wind staat neemt de hoeveelheid opgewekte wind-energie toe.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2023 Nederland Nieuws - WordPress Theme by WPEnjoy
Would you like to receive notifications on latest updates? No Yes