Dader schietpartij Amerikaanse supermarkt krijgt levenslang

De man die vorig jaar tien mensen doodschoot in een supermarkt in Buffalo, in de Amerikaanse staat New York, moet levenslang de cel in. Dat heeft een Amerikaanse rechter besloten.

De witte schutter Payton Gendron richtte zich voornamelijk op zwarte mensen. Gendron kan niet vervroegd vrijkomen, zo heeft de rechter besloten. De man gaf toe schuldig te zijn aan onder andere moord en binnenlands terrorisme, ingegeven door haat.

Live uitgezonden

Volgens aanklagers had de schutter de supermarkt in Buffalo gekozen omdat hij wist dat daar veel zwarte mensen komen. De winkel ligt meer dan 300 kilometer van Gendrons woonplaats. De man had de moorden maandenlang voorbereid. Het bloedbad op 14 mei 2022 werd door de toen 18-jarige schutter live gestreamd op internet.

Nadat de politie hem had opgepakt, doorzochten agenten zijn computer. Daarop vonden ze een document van 180 pagina’s waarin Gendron zijn racistische motieven voor de moorden uiteenzette.

‘Gruwelijk en weerzinwekkend’

Aanklagers zeggen dat Gendron van plan was zo veel mogelijk zwarte mensen te doden. Van de dertien mensen die hij neerschoot, waren er elf zwart. De twee witte slachtoffers hebben het schietincident overleefd.

Het bloedbad werd door president Joe Biden omschreven als ‘gruwelijk en weerzinwekkend’. Gendron bood in de rechtbank zijn excuses aan en zei dat hij spijt had van zijn daden.

Mogelijk doodstraf

In de staat New York, waar Buffalo onder valt, worden geen doodstraffen opgelegd. Maar ok op federaal niveau is een proces tegen hem aangespannen, waarin tientallen aanklachten tegen hem zijn opgenomen. Als hij in die zaak wordt veroordeeld, kan hij wel de doodstraf krijgen.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2023 Nederland Nieuws - WordPress Theme by WPEnjoy
Would you like to receive notifications on latest updates? No Yes