Zijn elektrische vrachtwagens minder snel noodzakelijk als we stoppen met E10-benzine?

De Europese Commissie met voorstellen voor nieuwe CO2-normen voor vrachtwagens. Daar spelen elektrische vrachtwagens en vrachtwagens op waterstof een grote rol, maar daar is niet iedereen zo happig op. Onder andere Machiel Bode, transportspecialist bij de ING, denkt dat er ook goed gekeken moet worden naar biobrandstoffen.

Net als bij E10-benzine voor personenauto’s, zit er in biobrandstof voor vrachtwagens ethanol. Het probleem is dat er niet genoeg is van het spul. ‘Technisch gezien is het mogelijk om op 100 procent biobrandstof te rijden. Maar in de huidige praktijk is de beschikbare totale voorraad te klein en daarom worden deze biobrandstoffen gemengd met fossiele diesel’, zegt Bode.

In Europa komt er E10-benzine met tien procent ethanol uit de pomp en B7-diesel met zeven procent ethanol. Bode denkt dat het zonde is om de schaarse ethanol in personenvoertuigen te stoppen, omdat er voor personenvervoer genoeg andere duurzame oplossingen voor zijn, zoals elektrische auto’s.

Geen E10, maar wel meer elektrische auto’s

Maar waarom vrachtwagens dan niet allemaal elektrisch maken? Daar zijn nog een hoop ontwikkelingen voor nodig en dat gaat nog tijd kosten. De elektrificatie bij personenauto’s en kleine bedrijfsauto’s is al veel verder dan het vrachtverkeer. Om het vrachtverkeer de tijd te geven om te vergroenen, kunnen vrachtwagens alvast helemaal op biobrandstof rijden.

‘Door de schaarse voorraad 100 procent aan te wenden voor vrachtwagens, waarvoor de stap naar 100 procent-elektrisch nog tijd en moeite kost, ontstaat er een snel te realiseren hoognodige nieuwe zero-emissievariant voor het transport’, zegt Bode. Door alle ethanol richting het vrachtverkeer te redigeren, zou de CO2-uitstoot flink dalen.

Hij concludeert: ‘Hoogtijd dus voor een aanpassing van het beleid waarbij 100 procent CO2-neutrale brandstof ook als onderdeel van de lange termijn aanpak bij het CO2-vrij maken van transport wordt erkend. Wat daarbij past is het stoppen met bijmengen voor gebruik voor busjes en personenauto’s omdat daar nu al betere alternatieven zijn in de vorm van elektrisch rijden.’

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2023 Nederland Nieuws - WordPress Theme by WPEnjoy
Would you like to receive notifications on latest updates? No Yes