Noord-Holland wil flexwoningen voor asielzoekers doordrukken tegen wil gemeente in

In Noord-Holland dreigt de commissaris van de koning, tegen de wil van de gemeente in, woningen voor de huisvesting van statushouders door te drukken. Dat blijkt uit een brief van commissaris Arthur Van Dijk aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Medemblik.

Hierdoor dreigt in Noord-Holland een variant op het omstreden besluit van het kabinet vorig jaar om asielzoekers te huisvesten in Tubbergen. Het gaat hier echter niet om huisvesting in een bestaand pand. Ingewijden zeggen dat het gaat om het bouwen van zo’n 100 flexwoningen in de wijk Zwaagdijk-West.

Gemeente en provincie besloten eerder een haalbaarheidsonderzoek naar de bouw van flexwoningen te doen. Volgens de gemeente is dat financieel niet haalbaar, maar de provincie bestrijdt dat. Als er meer kleinere woningen die een langere tijd zouden blijven staan worden gebouwd, denkt de provincie dat het wel rendabel is.

Opzij zetten

Daarom gaat de provincie op eigen houtje verder met het haalbaarheidsonderzoek. Mocht dan blijken dat het financieel wel haalbaar is, dreigt de commissaris het gemeentebestuur in deze zaak opzij te zetten en de bouw door te duwen, ook als de gemeente dat niet wil.

Opvallend is dat in een brief aan de gemeente dit dreigement zwart op wit staat, maar dat in een brief aan de inwoners van Zwaagdijk-West met geen woord wordt gerept over het gebruiken van de doorzettingsmacht die de provincie heeft.

Een ‘Tubbergje’

In zijn brief aan de gemeente en aan de inwoners schrijft Van Dijk dat ‘het woningtekort en de wettelijke taakstelling van de Westfriese gemeenten met betrekking tot het huisvesten van statushouders (vluchtelingen met een verblijfsvergunning red.) onverminderd groot zijn’.

Voorzitter Tjeu Berlijn van de partij Hart voor Medemblik, de grootste gemeenteraadsfractie in de gemeente, vindt wat de provincie doet niet kunnen: “Het is echt een Tubbergje wat de provincie hier doet. Dat je de lokale democratie zomaar buitenspel zet.”

Bovendien, zegt Berlijn, worden de bewoners nu buitenspel gezet: “Als de provincie doordrukt, zijn er geen mogelijkheden meer voor inwoners om invloed uit te oefenen. Wij zijn overvallen door dit dreigement en gaan ons beraden wat we zullen doen.”

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2023 Nederland Nieuws - WordPress Theme by WPEnjoy
Would you like to receive notifications on latest updates? No Yes