Weersverandering op komst in noordelijke Alpen

De eerste helft van deze week is het droog en zonnig in de Alpen. Daarbij dooit het in de dorpen overdag op de meeste plaatsen flink. Geleidelijk verschijnt meer bewolking en vooral op vrijdag en zaterdag wordt neerslag verwacht. In dit wintersportweerbericht lees je wat dit voor jouw wintersportvakantie betekent.

Vandaag is het zonovergoten in de hele Alpenregio en morgen zal dit ook zo zijn. Woensdag komen in de Franse Alpen al wat meer wolken voor en donderdag is dit ook elders het geval. Deze twee dagen verlopen nog wel droog en op de meeste plaatsen zal de zon nog regelmatig te zien zijn.

Flinke dooi overdag

In de middag dooit het komende dagen tot op grote hoogte. Zelfs in het hooggelegen Val Thorens komt het kwik een paar uur boven nul. In skidorpen in Oostenrijk op zo’n 1400 meter hoogte, zoals Sölden en Lech, loopt de temperatuur dagelijks zelfs op tot zo’n +9 graden. De lucht is droog, waardoor de sneeuw op noordhellingen amper smelt. Op de zonnige zuidhellingen gaan de pistes wel in de loop van de dag achteruit. ’s Nachts vriest het overal, waardoor de pistes weer geprepareerd kunnen worden.

Lees ook: deze kleding heb je nodig op wintersport in de voorjaarsvakantie

Neerslag in Zwitserland, Duitsland en Oostenrijk

Voor vrijdag en zaterdag staat neerslag op het programma. In de Franse Alpen blijft het nagenoeg droog. Het meeste valt in de oostelijke delen van Zwitserland, de noordelijke helft van Oostenrijk en de aangrenzende regio’s van de Duitse Alpen.

De lucht is vrij zacht, waardoor in de dalen voornamelijk regen valt. Boven 1500 meter valt vrijwel alles als sneeuw. In de nacht naar zaterdag en zaterdagochtend daalt de sneeuwgrens naar waarden tussen 1000 en 1400 meter. In de loop van zaterdag wordt het overwegend droog, waardoor de overlast voor mensen die zaterdag naar de Alpen reizen, of juist aan de terugreis beginnen, waarschijnlijk meevalt.

Lees ook: In deze gebieden zijn winterbanden verplicht en dit is wanneer ze nodig zijn

Postwiese-Neuastenberg. Beeld: Feratel

Zonnig en zacht in Winterberg, regen onderweg

Op de pistes in Winterberg en omstreken ligt op de meeste plaatsen nog voldoende sneeuw en er wordt volop geskied. Het weerbeeld is er de komende dagen zonnig. Wel dooit het flink met in Winterberg ’s middags een graad of 8. ’s Nachts komt het amper tot vorst, waardoor de sneeuwkwaliteit op de pistes geleidelijk afneemt. Dit geldt vooral voor de zuidhellingen.

Voor vrijdag en het weekend staat regen en wind op het programma. De sneeuw op de pistes zal hier flink onder lijden. Wel wordt het vanaf zondag kouder, waardoor de laatste neerslag zondagavond en eventueel op maandag nog als sneeuw kan vallen. Daarna volgt waarschijnlijk weer een aantal dagen met droog en zonnig weer.

Ben jij een fanatieke wintersporter? Schrijf je dan in voor de wintersportnieuwsbrief van Weeronline. Zo blijf je op de hoogte van al het wintersportnieuws! 

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2023 Nederland Nieuws - WordPress Theme by WPEnjoy
Would you like to receive notifications on latest updates? No Yes