VS schiet voor vierde keer deze maand vliegend object uit de lucht

Het Amerikaanse leger heeft voor de vierde keer deze maand een vliegend object neergeschoten. Dit keer boven het Huronmeer, dichtbij de grens tussen de VS en Canada.

“Het object is neergehaald door piloten van de Amerikaanse luchtmacht en de Nationale Garde”, schreef Elissa Slotkin, lid van het Huis van Afgevaardigden namens de staat Michigan, dat ten zuiden en ten westen van het meer ligt. 

De Amerikaanse president Joe Biden had daartoe opdracht gegeven op basis van ‘uiterste voorzichtigheid’. De Afgevaardigde Jack Bergman verklaarde gisteren al eerder dat boven het meer een object ‘ontmanteld’ was.

Spionageballon of weerballon

De VS en Canada zijn de afgelopen weken zeer alert op indringers vanuit de lucht sinds de verschijning van een Chinese ballon eerder deze maand boven het Amerikaanse luchtruim. Het ging volgens de VS om een spionageballon. Het Amerikaanse leger schoot de ballon op 4 februari uit de lucht.

China ontkent dat de ballon werd gebruikt voor spionage en zegt dat het een weerballon was.

Zo werd de ballon lekgeschoten:

De objecten die de afgelopen dagen boven de Amerikaanse staat Alaska en Canada zijn neergehaald, leken volgens een woordvoerder van het Witte Huis ‘niet veel’ op de Chinese ballon die op 4 februari werd neergeschoten. Ze waren ook een stuk kleiner.

Nog veel onduidelijk

De woordvoerder zei ook dat het onderzoek naar de objecten nog loopt en dat de wrakstukken ervan nog niet zijn gevonden. Ook van dit vliegende object is nog niet duidelijk wat het precies was en waarom het door het Canadese en Amerikaanse luchtruim vloog.

Wel heeft een Amerikaanse overheidsfunctionaris laten weten dat het niet werd beschouwd als een ‘militaire dreiging’ voor potentiële doelen op de grond. Volgens diverse Amerikaanse media ging het om een ‘achthoekig vliegend object’ en werd tot neerschieten besloten omdat het gevaar voor de commerciële luchtvaart zou kunnen opleveren.

Bovendien zou het object volgens het Amerikaanse Defensie wel degelijk een bedreiging hebben gevormd vanwege zijn ‘surveillancecapaciteiten’. Zeker aangezien het dichtbij Amerikaanse legerbases vloog.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2023 Nederland Nieuws - WordPress Theme by WPEnjoy
Would you like to receive notifications on latest updates? No Yes