Terugblik: 1990 geen winter, wel winterstormen

De winter van 1990 was er eentje om niet te vergeten. Niet vanwege barre winterkou, maar vanwege het grote aantal hevige stormen. We vertellen je er meer over in dit artikel.

Deze winter is het in ons land nog niet tot een storm gekomen. Hoe anders was dit in 1990! De winter van 1990 verliep zeer zacht met een gemiddelde temperatuur van 8,9 graden tegen toen 5,1 graden normaal. Dit kwam voornamelijk doordat een bijna constante zuidwestenwind regelmatig zachte lucht naar ons land blies. Daarbij kwam het deze winter extreem vaak tot storm.

Windstoten tot 160 km/uur op 25 januari

De zwaarste storm in 1990 vond plaats op 25 januari. Een hevige storm trok over ons land en op de Noordzee werden zelfs windsnelheden van orkaankracht bereikt. Het was één grote chaos op zowel de weg als op het spoor. Dit kwam mede omdat het hoogtepunt van de storm tijdens de avondspits viel. Ook Schiphol liet geen vliegtuigen meer opstijgen of landen. Duizenden mensen strandden en moesten noodgedwongen op het vliegveld de nacht doorbrengen.

Tijdens de piek van de storm werd landinwaarts een uurgemiddelde van windkracht 10 bereikt. Dit komt in de kustprovincies wel eens voor, maar boven land is dit voor Nederland echt zeer uitzonderlijk. Ook de windstoten waren deze dag zeer heftig. De zwaarste windstoot werd gemeten in IJmuiden en bereikte een snelheid van welgekend 161 km/uur. Maar liefst 17 mensen overleefden deze storm niet, dit was ook een van de redenen om mensen beter te gaan waarschuwen. In deze tijd werden wel weerwaarschuwingen afgegeven, maar het gebruik van kleurcodes bestond toen nog niet. Kort hierna werden de weerwaarschuwingen uitgebreid, voornamelijk om de ernst van extreem weer beter aan te duiden.

Lees hier wanneer code rood wordt uitgegeven.

Tot op de dag van vandaag wordt deze storm gezien als een van de zwaarste stormen van de afgelopen 100 jaar in ons land. Het kreeg de classificatie zeer zware storm. Dit is wanneer er sprake is van een windsnelheid met een uurgemiddelde van windkracht 11. Hierna is dit nog slechts twee keer vaker voorgekomen in ons land. Op 20 oktober 2013 en op 18 januari 2018 was dit het geval.

Lees hier hoe de classificaties van een storm precies werken.

Ook in februari 1990 zeer onstuimig

In de maand februari waren er extreem veel dagen waarbij er een stormachtige wind stond in ons land. Op meerdere dagen hadden we te maken met windstoten die ruim boven 100 km/uur uitkwamen. Zo heftig als de storm van 25 januari was het gelukkig niet, maar daar kwam op 26 februari verandering in.

Op deze dag trok namelijk opnieuw een hevige storm over ons land. Dit keer kwam het tot een zware storm, waarbij in IJmuiden een uurgemiddelde van windkracht 10 werd gemeten. De zwaarste windstoot werd gemeten in Vlissingen en bereikte een snelheid van 144 km/uur. Opnieuw veroorzaakte dit in ons land voor enorm veel stormschade.

Enorm lange stormvloed

Ook de dagen hierna bleef het zeer onstuimig. Dagenlang stond er een stormachtige wind en dat was niet het enige wat voor gevaarlijke situaties zorgde. Er was namelijk deze week ook sprake van springtij. De combinatie van een storm met springtij noemen we stormvloed en kan zeer gevaarlijke situaties veroorzaken. Van 26 februari tot en met 2 maart was er sprake van een stormvloed die maar liefst 94 uur duurde. Dit is nog altijd de langste stormvloedperiode ooit. De Oosterscheldekering ging in de winter van 1990 maar liefst 5 keer dicht, terwijl dit normaal hooguit 1 keer per jaar gebeurt.

De grootste natuurramp in ons land uit de eeuw gebeurde ook toen springtij samenviel met een zware noordwesterstorm.

De laatste keer dat een zware storm over ons land trok was vorig jaar op 18 februari. Toen raasde storm Eunice over het land en veroorzaakte enorme schade.

Bron: KNMI Bron: verslag van de crocus-stormvloedperiode 26 februari t/m 2 maart 1990, rijkswaterstaat.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2023 Nederland Nieuws - WordPress Theme by WPEnjoy
Would you like to receive notifications on latest updates? No Yes