RIVM adviseert geen hout te stoken in vijf provincies

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft het advies gegeven om geen hout te stoken in het noordoostelijke deel van het land omdat er weinig wind staat. Het zogeheten stookalert geldt voor de vijf provincies Utrecht, Flevoland, Gelderland, Drenthe en Overijssel.

“Door niet te stoken, voorkom je gezondheidsklachten”, aldus het RIVM. Bij de verbranding van hout komen schadelijke stoffen vrij, zoals fijnstof, PAK’s en benzeen. “De rook is voor iedereen ongezond, maar vooral voor mensen met luchtwegaandoeningen, hart- en vaatziekten, ouderen en kinderen”, zo luidt het.

Het RIVM verwacht dat de weersomstandigheden nog de hele nacht aanhouden. Pas in de loop van maandagochtend wordt meer wind verwacht.

Het stookalert geldt niet voor mensen die alleen een houtkachel hebben om hun huis mee te verwarmen. Zij hoeven van het RIVM dus niet in de kou te gaan zitten.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2023 Nederland Nieuws - WordPress Theme by WPEnjoy
Would you like to receive notifications on latest updates? No Yes