Onderzoek wijst uit: sarcastische mensen zijn intelligenter

Sarcasme is “een bijtende, soms gemene manier van spot. Sarcasme wordt soms gezien als humor, maar door sommige mensen ook als een persoonlijke aanval”, aldus het woordenboek. En vooral dat laatste kan weleens leiden tot ergernis, scheve ogen en diepe zuchten. Vaak alledrie tegelijk trouwens.

Herkenbaar? Dan ben je er misschien ook wel eentje, zo’n sarcastische lul. Niet erg, het is wellicht gewoon iets dat je overkomt omdat je zo slim bent.

Onderzoek

Dat zit zo: volgens een studie van de Harvard Business School zijn makers van sarcastische opmerkingen bovengemiddeld intelligent. De gedachte is dat het bedenken van zo’n sarcastische sneer behoorlijk wat werk van je grijze massa vergt. In ieder geval een stuk meer dan het bedenken van een ‘gewone grap’.

Er is ook best wat creativiteit nodig om zo’n heerlijke hatelijke opmerking te maken. Hij moet immers én raak zijn, én grappig, én er zit vaak een dubbele bodem of tegenstelling in. En dat allemaal in een redelijk kort tijdsbestek. Sarcastische mensen bleken dan ook te beschikken over een hoge mate van probleemoplossend denken.

Twee is beter dan één

Een andere ontdekking van de knappe koppen van Harvard: als je twee sarcastische mensen bij elkaar zet, leidt dit tot meer creativiteit dan wanneer slechts één van tweeën – of beiden niet – de kunst van het sarcasme vaardig is. Misschien iets om rekening mee te houden bij het uitkiezen van je partner, vrienden of collega’s.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2023 Nederland Nieuws - WordPress Theme by WPEnjoy
Would you like to receive notifications on latest updates? No Yes