Stekelenburg ziet Ajax in 4-4-2-systeem spelen: ‘Mag je niet hardop zeggen in Amsterdam’

Jeroen Stekelenburg zag John Heitinga zondag tijdens Ajax – RKC Waalwijk een opzienbarende keuze maken. De oefenmeester switchte van formatie, waarna de Amsterdammers de wedstrijd alsnog naar zich toe trokken en met 3-1 wonnen.

‘Eigenlijk was de tweede helft 4-4-2, maar dat mag je niet hardop zeggen in Amsterdam’, vertelt hij bij NOS Studio Voetbal. ‘Het is nooit helemaal statisch zo, maar het leek wel op twee spitsen met iemand kort erachter. Ik vond het sterk van Heitinga dat hij dat deed. Maar in het DNA van Ajax zit toch een beetje dat het niet mag? Dat is toch een beetje vloeken in de kerk?’

Ibrahim Afellay wil er niets van weten en is zeer te spreken over de keuzes die Heitinga maakt. ‘Hij wisselde heel goed. Je kunt ook wachten tot de zestigste of zeventigste minuut, maar hij zag gewoon dat het niet liep.’ Collega Pierre van Hooijdonk is bovendien van mening dat er niet blind aan het 4-4-3-systeem moet worden vastgehouden. ‘In het hedendaagse voetbal moet je meerdere systemen kunnen en ook durven spelen’, meent hij.

Het waren Brian Brobbey en Calvin Bassey die er na rust inkwamen bij Ajax. De verdediger heeft veel kritiek te verduren, maar maakte zondag indruk op Afellay. ‘Je kunt zeggen dat Bassey niet is wat je aan de bal wilt hebben, maar ik zou voor hem als centrale verdediger kiezen. Ajax is verdedigend te kwetsbaar. Dan maar voor lief nemen dat hij voetballend niet dusdanig goed is. Hij heeft wel duelkracht en snelheid.’

Ajax tegen Union Berlin

Donderdag speelt Ajax in de Europa League tegen Union Berlin. Hoewel de opponent tweede staat in de Bundesliga, geeft Van Hooijdonk de Amsterdammers een serieuze kans. ‘Ik vind ze, buiten het feit dat ze nog steeds veel weggeven, in de aanval weer een beetje het Ajax worden dat het helemaal in het begin van het seizoen was. Er zit weer veel meer vertrouwen in dan in de afgelopen periode. Het zou moeten kunnen, zeker.’

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2023 Nederland Nieuws - WordPress Theme by WPEnjoy
Would you like to receive notifications on latest updates? No Yes