Lichaamsbeweging: helpt de cognitieve functie en mentale prestaties te verbeteren

Een uniek experiment: lichaamsbeweging helpt de cognitieve functie en mentale prestaties te verbeteren

Bewegen helpt de cognitieve functie en mentale prestaties aanzienlijk te verbeteren. Van het stimuleren van het kortetermijngeheugen tot het verhogen van het concentratieniveau, sport bevordert de hersencapaciteiten en kan ons allemaal helpen om beter te presteren op school of op het werk.

In dit unieke experiment heeft Asics professionele spelers die gespecialiseerd zijn in bordspellen waarbij het gebruik van de geest cruciaal is – zoals schaken en esports – uitgenodigd om te beginnen met een programma voor lichaamsbeweging. Na vier maanden regelmatige oefening verbeterde hun geest aanzienlijk hun prestaties en bereikten de atleten nog hogere wedstrijdniveaus.

In feite verbeterden de internationale spelresultaten van de deelnemers met een ongelooflijke 75 procent, wat eens te meer de nauwe correlatie tussen lichaam en geest aantoont. De cognitieve functies van de geestesatleten namen gemiddeld met 10% toe, met een toename van 9% in probleemoplossend vermogen, een toename van 12% in het kortetermijngeheugen en een toename van 10% in verwerkingssnelheid en aandacht. Het zelfvertrouwen van de groep steeg met 44%, de concentratie verbeterde met 33% en de angst daalde met 43%. Uit onderzoek blijkt dat lichaamsbeweging effectief kan zijn bij het stimuleren van de hersenfunctie, en dezelfde voordelen oplevert als het leren van een tweede taal, elke dag lezen, het bespelen van een nieuw muziekinstrument of het maken van een legpuzzel per dag.

Professor Brendon Stubbs, een bekend onderzoeker naar de relatie tussen sport en de geest, heeft het experiment bedacht en uitgevoerd. Elke deelnemer volgde een trainingsprogramma, gestructureerd door Andrew Kastor, internationaal hardloper en coach. Het plan omvatte cardio- en krachttraining met een gemiddelde impact, waardoor de hersengamers tot 150 minuten per week meer gingen bewegen. Tijdens het vier maanden durende onderzoek heeft professor Stubbs de verbeterde cognitieve functie van de deelnemers gemeten aan de hand van hun prestaties tijdens denksporten, cognitieve tests en welzijnsvragenlijsten.

“We weten allemaal dat bewegen goed is voor ons lichaam en onze tijd, maar het effect op de cognitieve functie is een factor die minder onderzocht is,” zei professor Brendon Stubbs over de resultaten. “We wilden de effecten onderzoeken van lichaamsbeweging op mensen die afhankelijk zijn van hun cognitieve vaardigheden, zoals professionele spelers van videospelletjes. Onze resultaten tonen significante verbeteringen in hun cognitieve functies, waaronder het concentratieniveau en het probleemoplossend vermogen.”

“Lichaamsbeweging stimuleert de groei van hersencellen en verhoogt snel de bloedtoevoer naar de hippocampus en de prefrontale cortex, mechanismen die ons in staat stellen herinneringen beter op te slaan, informatie te verwerken en problemen snel op te lossen. Als lichaamsbeweging de mentale prestaties van professionele spelers aanzienlijk kan verbeteren, stel je dan eens voor wat het voor de rest van ons zou kunnen doen. Of het nu gaat om het verhogen van de concentratie bij het voorbereiden van een examen of het verbeteren van presentaties op het werk, lichaamsbeweging kan echt een positief effect hebben op onze hersenen.

Het artikel Lichaamsbeweging: helpt de cognitieve functie en mentale prestaties te verbeteren komt van Coachfever.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2023 Nederland Nieuws - WordPress Theme by WPEnjoy
Would you like to receive notifications on latest updates? No Yes