Zachte lucht op komst in de Alpen

Afgelopen dagen was er sprake van echt “Kaiserwetter”. De dagen verliepen zonovergoten met vaak geen enkel wolkje in de lucht. Wel was het vaak snijdend koud op de pistes en moest je jezelf goed inpakken. Wat voor weer je de komende tijd kan verwachten in de Alpen vertellen we je in dit wintersportbericht.  

Vandaag bevindt een groot deel van de Alpen zich nog in koude lucht met overdag temperaturen rond het vriespunt in vele dalen. Het is opnieuw schitterend wintersportweer op veel plekken. In de loop van de dag wordt vanuit het westen zachte lucht aangevoerd en dit betekent dat de temperaturen in het weekend flink op gaan lopen.

In het weekend een oplopende vorstgrens

In de Franse en Zwitserse Alpen maar ook in de Dolomieten houdt het droge en zonnige weerbeeld dit weekend aan. Hiermee is het goed toeven op vele pistes. De sneeuwgrens stijgt wel flink in het westen van de Alpen. Zo ligt het kwik in Val Thorens, een dorp gelegen op ruim 2000 meter, op zaterdag enkele graden boven nul.

In Oostenrijk ligt de sneeuwvalgrens op zaterdag nog rond 1500 meter, maar ook hier zal in de loop van het weekend de vorstgrens verder oplopen. In de Oostenrijkse Alpen is er een mix van wolkenvelden en zon. Zondag is wat meer bewolking aanwezig en aan de noordkant van de Oostenrijkse Alpen kan een enkele vlok sneeuw vallen. Sneeuw van betekenis valt er zeker niet en het blijft hooguit bij een paar centimeter.

Aanhoudend droog

Na het weekend zit er voorlopig geen neerslag in de vooruitzichten. Daarbij blijven de Alpen zich begeven in vrij zachte lucht. In combinatie met vaak zonovergoten dagen is het dan schitterend weer om op de pistes te staan. Er staat ook nog eens weinig wind en dat maakt het voor het gevoel zeer aangenaam. Door de zachte lucht zal echter de sneeuw in vele dalen wegsmelten. Rond 1500 meter ligt de temperatuur halverwege volgende week rond een graad of 6. Met deze temperaturen zullen de lagergelegen pistes in de middag vaak wat papperig zijn en dus is het oppassen geblazen als je je op deze pistes begeeft.

In de nachten blijft het in de dalen vaak licht tot matig vriezen waardoor de sneeuwkanonnen de pistes van verse sneeuw kunnen voorzien. Voor echt verse sneeuw is het helaas nog even wachten. Na volgend weekend lijken de neerslagkansen wel iets toe te nemen, al is die verwachting nog vrij onzeker.

Kan je dichtbij huis nog skiën?

In de Ardennen is het de hele week al vrij zacht met temperaturen ruim boven nul. De sneeuw die hier vorige week nog aanwezig was is overal inmiddels weggesmolten en dus zijn hier geen wintersportmogelijkheden meer.

In Winterberg is dat een ander verhaal. Hier kan nog volop worden geskied. Vandaag is het overwegend bewolkt met overdag temperaturen rond het vriespunt. In het weekend is sprake van oplopende temperaturen. In de nieuwe week blijft het zelfs op de toppen zowel overdag als in de nachten boven nul. Halverwege volgende week komt de temperatuur in de dalen zelfs uit rond 10 graden. Met deze temperaturen zullen de dalen in Winterberg snel groen kleuren. Toch zul je hier voorlopig nog wel even kunnen blijven skiën. De sneeuwkanonnen hebben de afgelopen tijd volop gedraaid en op de toppen van Winterberg ligt ruim 60 cm sneeuw.

Ben jij een fanatieke wintersporter? Schrijf je dan in voor de wintersportnieuwsbrief van Weeronline. Zo blijf je op de hoogte van al het wintersportnieuws! 

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2023 Nederland Nieuws - WordPress Theme by WPEnjoy
Would you like to receive notifications on latest updates? No Yes