Telefoon roodgloeiend voor baby die met navelstreng onder puin werd gered

Vele tientallen mensen van over de hele wereld hebben contact opgenomen met het ziekenhuis in Syrië waar de baby ligt die maandag van onder het puin werd gered. Beelden van het pasgeboren meisje gingen in een rap tempo de wereld over. De navelstreng zat nog aan haar lichaampje, haar beide ouders zijn omgekomen bij de ramp.

Ook haar broers en zussen, vier in totaal, kwamen om bij de aardbeving. Van het gezin kwam alleen Aya, Arabisch voor ‘mirakel’, levend onder het puin vandaan in Jindires, een dorp in het noordwesten van Syrië.

“Toen ze hier binnenkwam, zag het er niet goed uit”, zegt de kinderarts die haar onder behandeling heeft. “Ze ademde nog amper, was onderkoeld en had kneuzingen en blauwe plekken over haar hele lichaam.” Inmiddels gaat het gelukkig stukken beter met haar. Aya ligt nog steeds in een couveuse, maar verkeert in stabiele toestand. Bekijk hier de beelden van haar miraculeuze redding:

Via social media hebben duizenden mensen van over de hele wereld hun medeleven betuigd met het meisje en tientallen mensen namen zelfs de telefoon ter hand. Zij namen contact op met het ziekenhuis waar het meisje ligt met de vraag of ze Aya kunnen adopteren, zegt de baas van dat ziekenhuis.

Voorlopig zal dat niet gebeuren, verzekert hij de Britse omroep BBC. Mogelijk zijn er nog ooms, tantes of andere familieleden in leven die zich over haar kunnen ontfermen. De ziekenhuisbaas, zelf een kersverse vader, zegt dat zijn vrouw het meisje borstvoeding geeft.

Topje van de ijsberg

Het totaal aantal doden van de zware aardbeving in Turkije en Syrië bedraagt op dit moment meer dan 21.000. Volgens officiële cijfers telde Syrië tot dusver 3377 dodelijke slachtoffers, maar de verwachting is dat dat nog maar het topje van de ijsberg is.

Zo werd Jindires – een dorp met bijna 14.000 inwoners – maandag zwaar getroffen de aardbeving. Een groot deel van alle gebouwen ligt in puin en de hulpverlening komt maar moeizaam op gang. In deze video leggen we uit hoe dat komt:

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2023 Nederland Nieuws - WordPress Theme by WPEnjoy
Would you like to receive notifications on latest updates? No Yes