Journaliste Marina Ovsjannikova wenst zege voor Oekraïne

De Russische tv-journaliste Marina Ovsjannikova heeft vrijdag voor het eerst over haar ontsnapping uit Rusland verteld. Ze moest haar land ontvluchten nadat ze in maart op televisie een bord had laten zien met de tekst “Geen oorlog! Geloof de propaganda niet”.

Op die manier nam Ovsjannikova tijdens een live-uitzending op de Russische staatstelevisie stelling tegen de oorlog in Oekraïne. Ze werd opgepakt en zou in oktober voor de rechter moeten verschijnen. Vlak voor het begin van haar proces werd ze het land uit gesmokkeld, vertelde ze in Parijs tijdens een bijeenkomst van Reporters without Borders, de Franse organisatie die haar hielp ontsnappen.

Eerst gooide ze de elektronische enkelband weg die ze van de autoriteiten moest dragen. Daarna ging ze op weg waarbij ze zeven keer van auto wisselde tijdens haar reis naar de grens. Het laatste stuk legde ze samen met haar 11-jarige dochter te voet af. Welke route ze nam om in veiligheid te komen in het Westen is niet bekendgemaakt.

Propagandabubbel

Ovsjannikova werd wereldberoemd na haar actie, vooral omdat het in Rusland verboden was om in het openbaar de woorden “invasie” en “oorlog” te gebruiken over de situatie in Oekraïne. Tot dan toe werd ze beschouwd als loyaal aan het Kremlin.

“Ik zat midden in de propagandabubbel”, zei ze, eraan toevoegend dat de oorlog als een enorme schok voor haar was gekomen: “ik was klaar om die bubbel te laten barsten.”

“Ik wens dat de Oekraïners zegevieren tegen het Russische regime en hun land terugwinnen”, zei ze. “De internationale gemeenschap moet zich gezamenlijk blijven inzetten voor Oekraïne.”

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2023 Nederland Nieuws - WordPress Theme by WPEnjoy
Would you like to receive notifications on latest updates? No Yes