Carnavalslied ‘Ladders Zat’ moet offline: ‘Gaat over alcohol’

Het carnavalsnummer ‘Ladders Zat’ van Gullie en dj-duo Lanterfantje moet offline worden gehaald. Het parodienummer, gebaseerd op het lied ‘Ladada (mon Dernier Mot)’ van Claude, zou ‘niet passen bij de muziek’ van de originele zanger, stelt platenlabel Cloud 9. De reden? Het lied zou over alcohol gaan.

Het lied werd afgelopen maandag al van Spotify gehaald op verzoek van het platenlabel. Nu moet het ook van YouTube, TikTok en andere online platforms af. “Ik weet niet of het ze gaat lukken”, zegt Lanterfantje-dj en politiek verslaggever Thomas van Groningen tegen RTL Nieuws. Samen met zijn Lanterfantje-partner en artiest Gullie heeft hij een paar maanden aan het carnavalsnummer gewerkt.

‘Past niet bij zijn muziek’

De combinatie van carnavalsmuziek en alcohol zou niet uit de lucht moeten komen vallen, met songtitels als ‘Smurfenbier’ en ‘Lam zijn is logisch’. Toch zouden referenties naar alcohol uit het lied ‘Ladders Zat’ de reden zijn dat het nummer van Cloud 9 offline moet worden gehaald. “We zijn heel strikt met wat er met de muziek van Claude gebeurt. Dit lied vinden wij niet passend bij zijn muziek op dit moment”, vertelt Leander Maas, manager van het platenlabel Cloud 9 aan RTL Nieuws.

Dat ziet Van Groningen toch anders: “Het gaat niet over alcohol, maar over een meneer die in een bouwmarkt op zoek is naar een ladder en van de verkoper te horen krijgt dat hij ladders zat heeft.” Volgens hem horen covers van bestaande liedjes, maar dan met een knipoog, gewoon bij carnaval. Hij heeft ook rondgevraagd bij andere bekende carnavalsartiesten die op een zelfde manier liedjes uitbrengen, en die beweren dat ze daar nog nooit problemen mee hebben gehad.

Volgens de regels

Het parodienummer werd volgens de Lanterfantje-dj netjes volgens de regels uitgebracht. Het coveren van een nummer is in Nederland ook legaal, maar er zitten wat haken en ogen aan. De oorspronkelijke schrijvers en artiesten van het originele lied kregen ook credits voor de parodie. Alle winst zou daardoor naar hen gaan. “Wij doen het ook niet voor het geld. We hebben gewoon echt een passie voor carnaval”, vertelt Van Groningen.

Maas zegt dat niet alle regels zijn nageleefd. “Het gaat hier om tekstbewerking van het originele lied. Je moet dan officieel toestemming vragen van de auteurs, maar dat is in dit geval niet gebeurd”, vertelt hij aan RTL Nieuws.

50.000 keer geluisterd

Het duurde twee weken voor het nummer op de radar van Cloud 9 kwam. In die twee weken is het nummer meer dan 50.000 keer beluisterd. Waarom het zo lang duurde, kwam volgens Leander Maas simpelweg omdat het label niet eerder wist van het bestaan van het lied. “Wij kunnen niet van alle liedjes die online komen meteen zien of het ons aangaat.”

Maar betekent het offline halen ook dat het lied dit jaar niet te horen zal zijn tijdens carnaval? Als het aan Gullie en Lanterfantje ligt, wordt het nummer gewoon gedraaid. “We hebben het al naar veel dj’s gestuurd, van: joh wil je het draaien?” Van Groningen verwacht dan ook dat het nummer ‘gewoon’ in Brabantse kroegen te horen zal zijn.

Cloud 9 is ook niet van plan om streng te gaan controleren tijdens carnaval. “Dat gaat een beetje ver”, zegt Maas. “Als ze het tijdens carnaval live gaan spelen, gaan we daar niet moeilijk over doen.”

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2023 Nederland Nieuws - WordPress Theme by WPEnjoy
Would you like to receive notifications on latest updates? No Yes