Zelenski vraagt Parijs en Berlijn om straaljagers

PARIJS (ANP/RTR/AFP) – De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft woensdagavond laat in Parijs opnieuw om moderne straaljagers voor zijn land gevraagd. Zelenski is in Parijs voor een ontmoeting met de Franse president Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Olaf Scholz. Frankrijk en Duitsland kunnen de “game changers” zijn in de oorlog tegen Rusland, zei Zelenski op een gezamenlijke persconferentie.

“We hebben heel weinig tijd”, zei Zelenski. “Hoe eerder wij zware lange afstandswapens krijgen en onze piloten moderne vliegtuigen, des te sneller is het afgelopen met deze Russische agressie.”

President Macron zei dat Rusland in geen geval de oorlog mag winnen en dat Frankrijk en Duitsland Oekraïne zolang als nodig steunen, een boodschap die Scholz bevestigde. Tijdens een nachtelijk diner bespreken de drie regeringsleiders “operationele details”, zei Macron.

Eerder op de dag was Zelenski in Londen, waar hij sprak met de Britse premier Rishi Sunak. Ook daar vroeg hij om straaljagers. Sunak had kort daarvoor laten weten te onderzoeken of het mogelijk is om op de lange termijn jachtvliegtuigen aan Oekraïne te leveren. Donderdag reist Zelenski met Macron en Scholz naar Brussel om een Europese top bij te wonen en het Europees Parlement toe te spreken.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2023 Nederland Nieuws - WordPress Theme by WPEnjoy
Would you like to receive notifications on latest updates? No Yes