Simo D. alias ‘de Twentse Godfather’ veroordeeld tot bijna 27 jaar cel

Simo (42), die eigenlijk Mohammed heet, zou een van de kopstukken zijn van een groep die zich bezighield met grootschalige drugshandel. De rechtbank heeft hem en zijn vermeende rechterhand Marcus T. alias ‘Bril’ of ‘Brillie’ nu veroordeeld tot respectievelijk 26 jaar en 8 maanden en tien jaar cel. Aanleiding hiervoor was een reeks aanslagen in het oosten van het land in 2017.

‘De Twentse Godfather’ zat in die tijd vast in Duitsland voor drugshandel. Maar ondanks dat heeft hij vanuit zijn cel meerdere aanslagen beraamd, aldus de rechtbank. Hij zou het brein zijn achter in ieder geval vijf moordpogingen. Marcus T. is schuldig bevonden wegens betrokkenheid bij slechts één poging tot liquidatie. Vandaar dat zijn straf lager uitvalt.

Maar, “zonder hem hadden de meedogenloze aanslagen niet kunnen plaatsvinden”, aldus de rechter over T. alias ‘Brillie’. De rechterhand van Simo wordt dan ook bestempeld als ‘een essentiële spil’.

Kapper in brand gestoken

Een van de aanslagen waar Simo D. volgens de rechtbank verantwoordelijk voor is, was die op een Enschedese kapper. De man werd overgoten met brandbare vloeistof en in brand gestoken. Dit omdat Simo’s vrouw (onvrijwillig) met hem naar bed zou zijn gegaan. De man overleefde de aanslag. Later bleek ook nog eens dat het om een vergissing ging: het slachtoffer had de kapperszaak net overgenomen van het daadwerkelijke doelwit, aldus het OM.

Daarnaast wordt ‘De Twentse Godfather’ verantwoordelijk gehouden voor het in brand steken van een huis in Almelo – binnen lag een oudere vrouw te slapen -, en beschietingen van een loungeclub en een woning in Enschede.

Ondanks dat er geen enkele dode is gevallen, spreekt de rechter van “enorme angst en onrust” als gevolg van de aanslagen. De moordpogingen hadden volgens hem “een gruwelijk karakter en getuigen van een kille vastberadenheid”.

Uitvoerders

De uitvoerders van de liquidatiepogingen zijn een tijdje geleden al berecht. Het gaat om Henri W. en Maurits R., die ook wel bekend stonden als ‘Wolf’ en ‘Wolfje’. De mannen kregen eind 2019 respectievelijk 25 en 10,7 jaar cel opgelegd voor zeven moordpogingen in Enschede, Almelo en Gronau, schrijft Crimesite.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2023 Nederland Nieuws - WordPress Theme by WPEnjoy
Would you like to receive notifications on latest updates? No Yes