Mogelijk ‘zwaarste storm van de eeuw’ nadert Nieuw-Zeeland

Inwoners van Auckland, de grootste stad van Nieuw-Zeeland, moeten zich schrap zetten voor opnieuw zeer slecht weer. Meteorologen spreken van mogelijk “de zwaarste storm deze eeuw”, schrijft persbureau Reuters.

Het nieuwe noodweer wordt veroorzaakt door cycloon Gabrielle. Het systeem trekt naar verwachting komende dagen richting het Noordereiland. Volgens het nationale weerbureau brengt Gabrielle hevige regenval, harde wind en aan zee hoge golven met zich mee. Het systeem wordt ingeschaald op niveau 3, wat inhoudt dat er windsnelheden tot 157 kilometer per uur en windstoten tot 224 kilometer per uur voor kunnen komen.

“Als dit huidige model klopt, dan wordt het mogelijk de zwaarste storm in Nieuw-Zeeland deze eeuw, vooral omdat Auckland direct getroffen kan worden”, zegt weerbureau WeatherWatch. Zelfs al was de stad onlangs niet al overstroomd, dan zijn de omstandigheden nog dreigend.

Twee weken geleden werd Auckland nog getroffen door een historisch grote hoeveelheid regen. Als gevolg van overstromingen die door het noodweer werden veroorzaakt, kwamen vier mensen om het leven. De kosten voor de herstelwerkzaamheden lopen in de honderden miljoenen Nieuw-Zeelandse dollars.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2023 Nederland Nieuws - WordPress Theme by WPEnjoy
Would you like to receive notifications on latest updates? No Yes