Huizen voor 1 euro, Italië 2023: 8 huizen te koop in Sant’Elia a Pianisi, Molise

Huizen voor 1 euro in Italië zijn in 2023 terug van weggeweest en wij hebben alle details van de nieuwste koophuizen voor maar € 1. Op de website van de gemeente Sant’Elia a Pianisi, een klein dorp met slechts 1610 inwoners in de provincie Campobasso, staan 8 huizen te koop voor de symbolische prijs van € 1. De procedure om de woningen te kopen is heel eenvoudig, de prijs voordelig: maar er zijn ook kosten voor wie wil kopen. idealista/news interviewde de burgemeester, Biagio Faiella.

Acht huisjes van één euro per stuk. Als ik met € 8 naar Sant’Elia a Pianisi kom, kan ik ze dan allemaal kopen?

In theorie kan dat. In werkelijkheid moet je er rekening mee houden dat er heel precieze clausules zijn die gerespecteerd moeten worden: binnen zes maanden na aankoop van de woning moet je bijvoorbeeld een renovatieproject indienen bij de gemeente. En vervolgens ben je verplicht om de werkzaamheden binnen drie jaar af te ronden.

Ik begrijp dat het de bedoeling is om het bestaande woningaanbod te reorganiseren en herwaarderen. Kunt u ons wat meer vertellen?

Ja, maar dat is niet alles. Ook proberen we de lokale economie een handje te helpen, daarom kennen we een score toe aan de aanvragen. Als er bijvoorbeeld twee kopers zijn voor hetzelfde gebouw, krijgt degene die ervoor kiest om lokale ingenieurs en architecten in te zetten voor de renovatie een hogere score. Als de bouw eveneens wordt uitgevoerd door lokale bedrijven, is er een bijkomend voordeel. Een ander criterium dat we gebruiken is om een hogere score toe te kennen aan wie zich ertoe verbindt de werkzaamheden zo snel mogelijk af te ronden.

We hebben gehoord over een borg van € 5000. Klopt dat?

Je moet een borg betalen om te garanderen dat het werk ook daadwerkelijk wordt uitgevoerd, dus dat klopt. De werkelijke kosten hiervan liggen echter rond de € 30 of € 40.

We hebben gehoord van burgemeesters die de rechtmatige eigenaren van deze huizen voor € 1 tot in Australië hebben moeten traceren. Is dit het geval in Sant’Elia?

Dit is hier niet het geval. Deze huizen zijn eigendom van mensen uit Sant’Elia: sommige waren van de ouders van de huidige eigenaren en omdat zij al in andere huizen wonen, waren ze louter tot last en hebben ze ze aan de gemeente toevertrouwd om ze in dit project op te nemen.

Wat is de staat van de 8 panden die u te koop aanbiedt voor € 1?

Sommige zijn vervallen, maar een paar verkeren in goede staat, hoewel er wel verbouwd moet worden.

Zijn er beperkingen voor wederopbouw? Als ik een van deze huizen koop, kan ik er dan bijvoorbeeld een glazen gebouw van maken in het oude dorpscentrum?

Sant’Elia kent op dit moment helaas geen enkele beperking: het stadsplan dateert uit de jaren 70.

Met welke bureaucratie krijg ik te maken als ik aan zo’n project begin?

Je moet je aanmelden op onze website. De aanvraag wordt beoordeeld en er wordt contact opgenomen met de koper, waarna de notaris de akte met de verkoper regelt. Vervolgens moet je het contract met de gemeente ondertekenen waarin je akkoord gaat met de voorwaarden. En dan de normale stappen van een verbouwing. Alle details van de regels voor het kopen van een huis voor € 1 in het dorp zijn te vinden in de richtlijnen op de website.

Zijn er al aanvragen binnengekomen bij de gemeente?

Ongeveer 20. Mensen bellen me elke dag, zelfs vanuit de Verenigde Staten en Canada.

Mensen die tegen het initiatief zijn, zeggen dat oude dorpen in Italië vol komen te zitten met buitenlanders en dat ze op de een of andere manier verstoord zullen raken. Wat is uw reactie hierop?

Iedereen verlaat het gebied: in kleine dorpen is dat helaas het geval. In 2014 waren er 2004 mensen in Sant’Elia, vandaag zijn dat er 1680. Wie voor één euro huizen koopt, blaast ruïnes nieuw leven in, gebouwen waar de gemeente in veel gevallen ook veel geld in moet investeren. Ik zou dus zeggen dat deze mensen zeer welkom zijn.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2023 Nederland Nieuws - WordPress Theme by WPEnjoy
Would you like to receive notifications on latest updates? No Yes