Het verhaal achter de foto die niemand onberoerd liet: ‘Urenlang zat hij daar’

De fotograaf die de iconische foto maakte van de Turkse vader die in de puinhoop van een ingestort gebouw de hand van z’n overleden dochter vasthoudt, heeft in een interview met een Turkse televisiezender verteld over het schrijnende moment. “De man keek naar mij wat ik aan het doen was, en toen zag ik pas dat hij een hand vasthield.”

Het is een bijzondere foto, iconisch voor de verwoestende aardbeving op de Turks-Syrische grens. Beelden die gemaakt zijn in de nasleep, en die de hele wereld over zijn gegaan. Te zien is hoe een vader de hand van zijn omgekomen dochter (15) vasthoudt. Zij ligt op haar bed onder het puin bedolven. 

De hartverscheurende foto werd in de ochtend van dinsdag 7 februari gemaakt door AFP-fotograaf Adem Altan in de Turkse stad Kahramanmaraş, waar het epicentrum lag van de zware beving met een kracht van 7,8.

De Turkse Mesut Hançer zit ineengedoken op het puin en houdt een hand vast die uitsteekt vanonder een grote betonnen plaat. Het slachtoffer is de 15-jarige Irmak.

Zij ligt op haar bed onder het beton en gebroken bakstenen die ooit een appartementencomplex waren.

  Fotograaf Adem Altan vertelt tegen de Turkse zender OdaTV wat hij zag toen hij ter plekke kwam. “Er waren een aantal gebouwen ingestort, dit gebouw telde wel 13 verdiepingen. Er waren geen reddingswerkers, ik zag alleen maar mensen die hun eigen familieleden probeerden uit te graven.”

Van zo’n 60 meter afstand keek Altan op een heuveltje door zijn fotocamera. “Daar zag ik de man zitten. Ik dacht: waarom zit hij daar? Iedereen om hem heen was aan het graven, behalve hij. Terwijl ik foto’s maakte, keek hij naar mij. Toen zag ik pas dat hij een hand vasthield.”

Altan riep hem toe, vroeg om zijn naam. Maar de man was niet te verstaan. De fotograaf probeerde dichterbij te komen. “Het was heel erg verdrietig. Ik vroeg aan hem hoe zijn dochter heette, ik kon hem nauwelijks verstaan. Ik kwam dichterbij, hij sprak heel zachtjes. En toen vertelde hij hun namen.”

Alleen maar zitten

De fotograaf bleef naar eigen zeggen drie uur in de buurt van de plek. “Ik zag hem daar alleen maar zitten en zijn dochters hand vasthouden. Hij keek de hele tijd om zich heen en wachtte op hulp, hij heeft één keer om water gevraagd.”

Het was aan het regenen en de fotograaf moest weg om zijn foto’s te gaan versturen. “De volgende dag ben ik nog teruggegaan, en heb ik hem niet meer gezien. De man is inmiddels geholpen. Dit was één van de droevigste momenten van mijn leven. De foto’s zeggen meer dan genoeg over hoe schrijnend deze situatie is.”

Veel is er op dit moment niet bekend over de situatie van Mesut Hançer. Op de Facebookpagina van zijn overleden dochter staan foto’s van jaren geleden. In 2015 postte ze onder meer een foto van zichzelf met haar vader bij een fontein.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2023 Nederland Nieuws - WordPress Theme by WPEnjoy
Would you like to receive notifications on latest updates? No Yes