Het is zover: Netflix maakt delen van account lastiger, maar niet onmogelijk – dit moet je weten

Netflix gaat vanaf het eerste kwartaal van dit jaar accountdelen flink lastiger maken. Waarom? Omdat het denkt dat het hierdoor heel veel abonnementsinkomsten misloopt. Met de ingreep wordt het delen van een account met vrienden of familie in een andere stad mogelijk verleden tijd.

Om dat te bewerkstelligen neemt Netflix wat unieke stappen. Eerder verbood het al het gebruik van een VPN, omdat je hiermee mogelijk films en series kan kijken die alleen in andere landen beschikbaar zijn. Nu beperkt het je toegang tot de dienst tot één locatie, wat in essentie neerkomt op je eigen thuisnetwerk.

Om te bepalen te bepalen waar jij Netflix hoofdzakelijk gebruikt, identificeert Netflix één primaire locatie. Dit wordt gedaan aan de hand van zogenaamde device-ID’s (specifieke identificatiecodes voor apparaten) en IP-adressen (internetadressen). Het komt er dus eigenlijk op neer dat Netflix jouw thuisnetwerk als hoofdindicator voor je locatie gebruikt.

Op die primaire locatie wil Netflix het liefst ook nog een primair apparaat instellen. In de meeste gevallen is dit de TV waarop het meest gebruik gemaakt wordt van de app. Deze zal fungeren als een soort van controlecentrum voor alle profielen die gekoppeld zijn aan het account.

Als er geen TV is op de locatie, bepaalt Netflix zelfs een primair apparaat op basis van gebruik. Er komen volgens de streamingdienst geen GPS-gegevens aan deze identificatie te pas.

Apparaten die met enige regelmaat verbinding maken op jouw thuisnetwerk of op de primaire locatie, worden gezien als onderdeel van het huishouden en kunnen dus ook toegang krijgen tot het Netflix-account. Apparaten buiten deze locatie worden automatisch als extern gezien en dus als gedeeld gezien.

Elke maand een keer inloggen

Daarmee sluit Netflix in theorie alle gebruikers buiten het huishouden uit. Maar heb jij vrienden die vaak bij je op bezoek komen, dan kunnen ze bij elk bezoekje even inloggen op Netflix en kunnen ze weer een aantal dagen door, zonder dat ze uit het gedeelde account gegooid worden.

Deze loophole ontstaat doordat Netflix het ook mogelijk wil maken voor abonnees om op vakantie te gaan. Elk apparaat dat buiten het huishouden verbinding maakt met Netflix, moet minimaal eens per maand inloggen op het netwerk op de door de streamingdienst vastgestelde locatie.

Zelfs als je dat niet doet, kan de hoofdgebruiker op het hoofdnetwerk toegang geven aan een gebruiker op een apparaat buiten het huishouden.

Deze optie is in het leven geroepen, omdat het wel eens voor kan komen dat je in een vakantie-accommodatie een TV met Netflix tegenkomt en daar gebruik van wilt maken. Dit apparaat kun je natuurlijk niet koppelen aan je hoofdlocatie, want daar staat hij niet. In dat geval kun je dus toegang vragen. Deze toegang is geldig voor een week. Hoe je die toegang verschaft als je op vakantie bent (en dus niet op het hoofdnetwerk zit), is onduidelijk.

Het blijft ook gissen naar hoe vaak je op deze manier toegang kunt verschaffen. Het is aannemelijk dat hier een grens aan zit, aangezien je anders je account zou kunnen delen, als je voor lief neemt dat je eens per week een melding moet wegklikken.

Heb je geen zin in al dit gedoe met inloggen en goedkeuren? Dan kun je ook een ‘subaccount’ aanschaffen tegen een gereduceerd tarief. Deze kun je aan je vrienden en familie geven, waarmee ze eigenlijk een uitgeklede versie krijgen van een regulier Netflix-account. Dat wil zeggen dat ze slechts op 1 apparaat tegelijk kunnen kijken en slechts op 1 apparaat gegevens kunnen downloaden. Ook kan er maar 1 profiel aan dit account gekoppeld worden.

Wat de kosten hiervan in Nederland zullen zijn, is nog niet duidelijk, aangezien zowel de beperkingen voor accountdeling, als de nieuwe abonnementsvormen nog niet in ons land geactiveerd zijn. Vermoedelijk zal dit tussen de 4 en 6 euro uitkomen, gebaseerd op de prijzen die Netflix in respectievelijk Portugal en Spanje hanteert.

Nederland is bijna aan de beurt

Maar de activatie laat vermoedelijk niet heel lang meer op zich wachten, want Netflix heeft plannen om in het eerste kwartaal van 2023 de aanpassingen in alle landen waar het actief is uit te rollen.

Al met al kun je dus stellen dat het delen van accounts lastiger wordt gemaakt, maar nog steeds niet onmogelijk is. Deel je jouw account met je buren, dan is er eigenlijk geen probleem. Deel je je account met iemand aan de andere kant van het land, dan ontstaan er wat uitdagingen.

Wat wel een probleem kan zijn, is de inbreuk op je privacy. Door je apparaten, netwerk en locatie te identificeren, kan het bedrijf ineens een hoop informatie over je verkrijgen. Nu is het de vraag in hoeverre de streamer dit al niet weet, aangezien er weinig in het gebruik van de apps en de website zal veranderen.

LEES OOK: Besparen op Netflix: maar 1 op 7 Nederlanders wil eigen account nemen buiten huishouden, als dat verplicht wordt

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2023 Nederland Nieuws - WordPress Theme by WPEnjoy
Would you like to receive notifications on latest updates? No Yes