Woede om cartoon van Charlie Hebdo over aardbeving: ‘Walgelijk’

Een cartoon van het Franse satirische blad Charlie Hebdo heeft tot veel woede geleid in Turkije. Op de tekening is de ravage van de zware aardbevingen afgebeeld met daarbij de tekst: “Het is niet eens nodig tanks te sturen!”

De cartoon is hoogstwaarschijnlijk een toespeling op de oorlog in Oekraïne. Meerdere westerse landen zoals Nederland, Amerika, Groot-Brittannië en Duitsland hebben toegezegd tanks naar Oekraïne te sturen, om zich te kunnen verdedigen tegen Rusland. Dat ging niet zonder slag of stoot, Duitsland twijfelde bijvoorbeeld lang of het goedkeuring gaf voor het sturen van Leopard-tanks, die in het land worden gemaakt.

President Erdogan probeert sinds de inval van Poetin op te treden als bemiddelaar. Erdogan speelde onder meer een grote rol bij het tot stand komen van de belangrijke graandeal tussen Oekraïne en Rusland. Dankzij die deal kunnen graan per schip uit Oekraïne worden geëxporteerd. Ook heeft Erdogan meerdere malen geprobeerd presidenten Poetin en Zelenski met elkaar om tafel te krijgen.

‘Smakeloos’

Charlie Hebdo deelde de cartoon gisteren op sociale media als tekening van de dag en kreeg daarna veel negatieve reacties. Critici zeggen dat dit niets met humor of vrijheid van meningsuiting te maken heeft en alleen de spot drijft met de duizenden slachtoffers van de ramp. Ook buiten Turkije reageren mensen woedend op de tekening. Nederlanders op sociale media noemen de cartoon onder meer ‘walgelijk’ en ‘smakeloos’.

De populairste reactie onder het bericht verwijst naar de aanslag op het kantoor van Charlie Hebdo in 2015: “Zelfs de Turken waren toen ‘Charlie Hebdo’ om de pijn te delen en vandaag durf je de spot te drijven met het lijden van een heel volk. Je moet echt lef hebben om dat te doen terwijl er nog baby’s onder het puin op hulp wachten.”

9600 doden

Door de aardbevingen zijn in Turkije en Syrië zeker 9600 doden gevallen. Er zijn tienduizenden gewonden en de verwachting is dat het dodental nog verder op zal lopen.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2023 Nederland Nieuws - WordPress Theme by WPEnjoy
Would you like to receive notifications on latest updates? No Yes