Slachtoffers onder het puin smeken om hulp via sociale media: ‘Er zijn hier veel mensen’

De dag na de aardbevingen in Turkije zitten nog steeds veel mensen vast in het puin. Sommigen van hen roepen via sociale media om hulp. ”Dat kan een aanleiding zijn om op een specifieke plek te gaan zoeken.”

Sinds gisterochtend zijn er al duizenden mensen onder het puin in Turkije en Syrië vandaan gehaald. In Turkije alleen al hebben bijna 6.000 gebouwen het begeven als gevolg van de hevige aardbevingen. Nog altijd zitten massa’s mensen vast tussen de brokstukken. De schattingen lopen uiteen van honderden tot vele duizenden. 

Sommigen van hen roepen via sociale media om hulp. Hulpdiensten zijn vaak slecht of niet bereikbaar en er zijn niet genoeg reddingswerkers om iedereen op tijd te helpen.

Via Twitter worden adressen gedeeld in de hoop dat iemand ook maar iets kan betekenen. ”Help, we liggen onder het puin, er zijn hier veel mensen”, twittert een man vlak na de beving. Iets minder dan een uur later schrijft hij dat zijn moeder, broer en hijzelf onder het puin vandaan zijn gered, maar dat zijn vader nog steeds vastzit.

Spraakberichten, video’s en livelocaties

Een Turkse journalist vertelt dat mensen die onder het puin klemzitten hem spraakberichten, video’s en livelocaties hebben gestuurd. ”Mensen zitten nog steeds vast onder de gebouwen”, zegt hij tegen de BBC. ”Ze vertellen waar ze zijn, maar wij kunnen niets doen.”

De journalist, Ibrahim Haskologlu, komt uit een stad die zwaar is getroffen door de aardbeving. Zelf verblijft hij momenteel in Istanbul, naar eigen zeggen gaat hij binnenkort naar huis om hulp te verlenen.

Een noodkreet om hulp via sociale media kan effectief zijn, zegt Jorg van Waardhuizen. Hij is persvoorlichter van het Urban Search and Rescue-team (USAR), dat met 65 Nederlandse hulpverleners naar het aardbevingsgebied is afgereisd. ”Het zou een aanleiding kunnen zijn om op een specifieke plek te gaan zoeken. Net zoals wanneer iemand op straat roept: help, daar ligt iemand.”

Niet genoeg capaciteit

Maar het reddingsteam struint niet internet af op zoek naar berichten van mensen in nood. ”Daar hebben we de capaciteit niet voor. We hebben geen webteam dat dat soort dingen analyseert, we gaan er niet actief naar op zoek”, zegt Van Waardhuizen.

De Nederlandse hulpverleners beginnen vandaag met hun reddingsacties. Hun kamp is opgebouwd in de provincie Hatay. De tijd dringt. ”De algemene regel is: hoe langer het duurt, hoe kleiner de kans dat mensen het overleven. Daarom duurt deze missie in principe tien dagen. Na die tijd is de kans op overleving heel erg klein geworden.”

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2023 Nederland Nieuws - WordPress Theme by WPEnjoy
Would you like to receive notifications on latest updates? No Yes