Rusland: EU komt beloftes over graandeal niet na

MOSKOU (ANP/RTR) – Rusland vindt dat er te weinig wordt gedaan om de Russische export te deblokkeren in het kader van de graandeal op de Zwarte Zee en beschuldigt de Europese Unie ervan haar beloften niet na te komen. Dat meldde het Russische persbureau TASS op basis van uitlatingen door de Russische viceminister van Buitenlandse Zaken Aleksandr Groesjko.

De graandeal werd vorig jaar onder leiding van de Verenigde Naties en Turkije gesloten. Dankzij dat akkoord over de export van Oekraïense en Russische landbouwproducten via havens aan de Zwarte Zee kwam de uitvoer van graan en andere voedingsmiddelen weer op gang. Het akkoord heeft ook gezorgd voor lagere prijzen voor mais en tarwe ten opzichte van de eerdere pieken die volgden op de Russische invasie van Oekraïne. Daarmee werd een wereldwijde voedselcrisis voorkomen.

Gewoonlijk is het Zwarte Zeegebied goed voor meer dan een kwart van de export van tarwe en gerst en ongeveer een vijfde van de maisladingen. Ook het grootste deel van de verzendingen van zonnebloemolie komt vanuit deze regio.

De Russische president Vladimir Poetin zei vorig jaar al dat Rusland en de derde wereld waren “bedrogen” door de graandeal, waarbij hij beloofde de voorwaarden te herzien om de landen die zendingen kunnen ontvangen te beperken. Bij de verschepingen van Oekraïens graan moet volgens Poetin de prioriteit liggen bij landen die er het meest behoefte aan hebben. Poetin uitte eerder al kritiek dat er te veel graan naar Europa zou gaan.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2023 Nederland Nieuws - WordPress Theme by WPEnjoy
Would you like to receive notifications on latest updates? No Yes