Onderzoek MH17 stilgelegd, aanwijzingen voor betrokkenheid Poetin

Het lopend opsporingsonderzoek naar overige betrokkenen bij het neerhalen van vlucht MH17 wordt voorlopig stilgelegd. Daartoe heeft het Joint Investigation Team (JIT), die de toedracht van de MH17-ramp onderzoekt, besloten. De reden daarvoor is het gebrek aan bewijs voor strafrechtelijke vervolging.

De belangrijkste reden dat het onderzoek vastloopt, is het feit dat Rusland weigert vragen te beantwoorden. Ook is het voor getuigen te onveilig om te praten. 

Bij het JIT zijn wel namen bekend van officieren die betrokken zouden kunnen zijn bij de inzet van de Buk-raketinstallatie, maar het bewijs is onvoldoende.

Betrokkenheid Poetin

Ondanks dat het opsporingsonderzoek is stilgelegd, is wel naar voren gekomen dat er ‘sterke aanwijzingen’ zijn voor Poetins betrokkenheid om zwaardere wapens te sturen, al is niet duidelijk of dit om de Buk-raketinstallatie gaat. Ook kan Poetin niet worden vervolgd volgens het Nederlands recht, omdat hij een staatshoofd is.  

“Bijna negen jaar na de ramp trekt het internationale onderzoeksteam nu ook de onvermijdelijke conclusie: de kans dat de daders en verantwoordelijken worden gestraft, is nihil”, zegt politiek verslaggever Fons Lambie. “In Den Haag werd de afgelopen jaren gehoopt op een beweging uit Moskou, bijvoorbeeld in gesprekken over aansprakelijkheid.”

“Maar de gesprekken zijn mislukt. Wat rest zijn juridische procedures bij het mensenrechtenhof in Straatsburg en bij de VN-luchtvaartorganisatie. De relatie tussen Rusland en het Westen is slechter dan ooit door de oorlog in Oekraïne, dus niemand verwacht een schuldbekentenis van de machthebbers uit Moskou.”

Drie verdachten levenslang

In november vorig jaar werd tegen drie verdachten van de aanslag op MH17 bij verstek levenslang uitgesproken. Het ging om rebellenleider Igor Girkin, zijn rechterhand Sergej Doebinski en commandant Leonid Chartsjenko. De rechtbank vond wettig en overtuigend bewezen dat ze een rol hebben gespeeld bij het binnenhalen of het wegbrengen van de Buk-raketinstallatie.

De vierde verdachte, Oleg Poelatov, werd vrijgesproken. De veroordeelden moeten in totaal 16 miljoen euro schadevergoeding aan de nabestaanden betalen.

Girkin, Doebinski en Chartsjenko worden verantwoordelijk gehouden voor de dood van alle 298 inzittenden, onder hen bijna 200 Nederlanders. Het vliegtuig was voorafgaand aan de ramp die op 17 juli 2014 plaatsvond in Oost-Oekraïne vertrokken van Schiphol en onderweg naar Maleisië. In Oost-Oekraïne was, ook toen, een gewapend conflict gaande.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2023 Nederland Nieuws - WordPress Theme by WPEnjoy
Would you like to receive notifications on latest updates? No Yes