Nederland levert samen met Duitsland en Denemarken zeker 100 tanks aan Oekraïne

Nederland levert samen met Denemarken en Duitsland ten minste 100 Leopard-gevechtstanks aan Oekraïne. Het gaat om gereviseerde exemplaren die in opslag staan bij de Duitse industrie. Het kabinet gaf al eerder aan tanks aan Oekraïne te willen leveren, maar om hoeveel het ging en waar die vandaan moesten komen, moest nog worden geregeld.

Ministers Kajsa Ollongren (Defensie) en Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) hebben het besluit zojuist gemeld aan de Tweede Kamer.

Nieuw offensief

Ollongren wijst erop dat het leveren van gevechtstanks van cruciaal belang is voor het winnen van de oorlog tegen Rusland. “De oorlog in Oekraïne bevindt zich in een cruciale fase. Ik verwacht dat de gevechtshandelingen in de komende maanden intensiever worden. Rusland blijft doorgaan met mobilisatie en er zijn tekenen dat Rusland een nieuw offensief voorbereidt”, aldus minister Ollongren.

“Daarom is het leveren van gevechtstanks van belang. Om het voortzettingsvermogen van Oekraïne op peil te houden en haar positie op het slagveld te verbeteren. Uiteindelijk gaat het er om het voortbestaan van Oekraïne als soevereine staat te waarborgen.”

Leopard-2 tanks

Het gaat om de Leopard-1A5, een gemoderniseerde versie van de Leopard-1A1 en de voorganger van de Leopard 2. Nederland, Duitsland en Denemarken zullen ook reserveonderdelen en munitie leveren aan Oekraïne.

De levering van de Leopard-1A5 staat los van het initiatief om Oekraïne ook de moderne Leopard-2A6 gevechtstanks te geven. De gesprekken hierover gaan nog steeds door.

‘Doorbraak: steeds meer tanks toegezegd’ 

Politiek verslaggever Fons Lambie noemt deze leveringen een doorbraak. “Duitsland heeft heel lang getreuzeld over leveren, maar is nu om. En nu zie je dat die toezeggingen vanuit verschillende landen op gang komen. Nederland heeft zelf geen tanks, maar betaalt nu mee aan deze leveringen. Iedereen verwacht dat de komende maanden die oorlog heftiger wordt, dan is de hoop in Europa dat deze tanks de Oekraïners gaan helpen.”

“De oorlog duurt nu bijna een jaar en je ziet dat Westerse landen – inclusief Nederland – steeds stapje op zijn geschoven. Het leveren van zware artillerie en tanks was lang ondenkbaar, maar gaat nu toch gebeuren. De volgende stap is het leveren van gevechtsvliegtuigen, F16’s. Nederland houdt die optie open, maar voor grote landen, zoals de VS en Duitsland, is dat nog een brug te ver.”

Het besluit van Nederland om tanks te sturen kwam eind januari, na het besluit van de Duitse regering om Leopard 2-tanks naar Oekraïne te sturen. Dat gebeurde na grote internationale druk, andere landen wilden de tanks van Duitse makelij al leveren. Daar was toestemming voor nodig van Duitsland.

De Bondsrepubliek stemde na het besluit om zelf moderne gevechtstanks te leveren.

Meefinancieren

Afgelopen vrijdag besloot Duitsland om ook de oudere Leopard-tanks te leveren. De oudere Leopard 1-tanks komen uit voorraden van bedrijven en moeten worden opgeknapt voordat ze weer zijn in te zetten. De Duitse regering gaf toestemming voor de export. Nu blijkt dus dat Denemarken en Nederland dit mee financieren.

Vrijdag melden Duitse media dat er nog wel problemen waren met de benodigde munitie vanwege een groot tekort. Brazilië, dat ooit veel Leopards verwierf, beschikt weliswaar over een grote voorraad maar wil die niet vrijgeven.

Nederland behoort bij de koplopers die militair materieel leveren aan Kiev. Twee weken gelden maakte het kabinet nog bekend twee lanceerinrichtingen en een aantal raketten van een Patriot-batterij naar Oekraïne te sturen. Dat gebeurt in samenwerking met Duitsland en de Verenigde Staten. Oekraïne heeft het luchtafweersysteem nodig om zich te verdedigen tegen Russische aanvallen met raketten en drones.

Het kabinet stuurde al wel indirect tanks. Het financierde samen met de Amerikanen en de Tsjechen vorig jaar de levering van negentig gemoderniseerde Russische T-72 tanks. Die waren naar verluidt oorspronkelijk bestemd voor Marokko. Den Haag en Washington trokken hier elk 45 miljoen euro voor uit.

Nederland leverde sinds het uitbreken van de oorlog voor 1,07 miljard euro militaire steun geleverd aan Oekraïne. 

Miljarden

Ook heeft Nederland de Oekraïense president Volodimir Zelenski nog eens steun van 2,5 miljard euro toegezegd. Ongeveer de helft van de Nederlandse bijdrage is in de vorm van spullen. Dat heeft gevolgen voor de gereedheid van de Nederlandse krijgsmacht, maar Defensie vindt die volgens minister van Defensie Ollongren nog acceptabel.

Toch vindt de minister het nodig om een plan te maken om de impact op de langere termijn onder controle te houden. Daar wordt nu aan gewerkt.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2023 Nederland Nieuws - WordPress Theme by WPEnjoy
Would you like to receive notifications on latest updates? No Yes