Fabeltjes over eieren, worteltjes en boter

De Daily Mail zocht uit wat de grootste gezondheidsmythes zijn. Daarvoor gebruikte de krant gegevens van Google trends in 2022. We lichten er drie uit.

Eierdooiers zijn slecht voor je, heet het. Dat ligt genuanceerd. Ze bevatten veel cholesterol (185 milligram per eierdooier) maar relatief weinig verzadigd vet. Ook bevatten ze veel eiwitten, essentiële vetzuren, antioxidanten, vitaminen en mineralen. Volgens de Britse Hartstichting kan een eitje per dag prima, als onderdeel van een gezond dieet.

Boter helpt tegen brandwonden, zeggen ze. Deze behandeling zou al eeuwen oud zijn, maar helpt niet zo goed als je zou denken. De koude boter op een brandwond geeft in eerste instantie verlichting, maar isoleert de hitte waardoor de wond niet af kan koelen. Ook kunnen er bacteriën in boter zitten en die wil je niet in een brandwond hebben.

Wortels eten helpt om in het donker te zien. Veel ouders zeggen tegen hun kinderen dat worteltjes goed zijn voor de ogen. Dat zijn ze ook wel, omdat ze bètacaroteen bevatten. Maar in het donker zien? Nee. Dat is een fabeltje uit de Tweede Wereldoorlog, toen de Engelsen de Duitsers wijs probeerden te maken dat hun soldaten dankzij het eten van wortels de Duitse vliegtuigen konden zien. In werkelijkheid deze ze dat natuurlijk met radartechnologie, die ze geheim wilden houden.

Daily Mail – Six of the most Googled health myths DEBUNKED

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2023 Nederland Nieuws - WordPress Theme by WPEnjoy
Would you like to receive notifications on latest updates? No Yes