Een biotech-ondernemer claimt dat hij ‘5 jaar jonger’ is geworden met een peperdure dagroutine – wetenschappers betwijfelen of het werkt

De dagelijkse routine van Bryan Johnson vraagt om flink wat discipline. Hij staat elke dag om 5 uur ‘s ochtends op, eet precies 1977 calorieën per dag en neemt meer dan 100 supplementen in. De 45-jarige Johnson is op een missie om de veroudering van zijn lijf tegen te gaan. 

Samen met een team van 30 artsen, onder leiding van Oliver Zolman, checkt de biotech-CEO elk orgaan in zijn lichaam door regelmatig bloedonderzoeken, MRI’s en colonoscopieën af te laten nemen.

Hij heeft inmiddels 33.537 foto’s van zijn darmen gemaakt, z’n bekkenbodemspieren met  elektromagnetische pulsen versterkt en hij controleert zijn zuurstofgehalte terwijl hij slaapt, aldus Bloomberg. 

Zijn zoektocht om veroudering tegen te gaan heeft hem al enkele miljoenen dollars gekost. “Maar hiermee leggen we een basis voor een mogelijke aanpak in de toekomst”, zegt Johnson, die beweert dat hij zijn biologische leeftijd met minstens 5 jaar heeft teruggebracht, tegen Business Insider. 

Maar wetenschappers zijn er niet van overtuigd dat zo’n draconisch regime zal helpen om ouder worden te kunnen remmen. Zo denken deskundigen over zijn aanpak:

Opstaan om 5 uur ‘s ochtends en meer dan 100 pillen slikken

Johnson’s dag begint om 5.00 uur. Zodra hij wakker wordt, drinkt hij een smoothie met de naam ‘Groene Reus’.  Daarin zitten ingrediënten met ingewikkelde namen als spermidine, creatine, collageenpeptiden en cacaoflavanolen.

Ook slikt hij gedurende de dag meer dan 100 supplementen, zoals knoflook- en gemberwortelpillen, maar ook niet voorgeschreven medicatie zoals metformine, een medicijn dat gebruikt wordt om diabetes te behandelen en lithium, een medicijn wat wordt voorgeschreven voor bipolaire stoornissen en zware depressie.

“Het idee is dat hij met de supplementen moleculen kan vervangen die ons lichaam niet meer aanmaakt, omdat we ouder worden”, zegt Jed Lye, een Britse ouderdoms-onderzoeker. “Je moet je er dagelijks aan committeren, want elk positief effect van deze supplementen is omkeerbaar als je er mee stopt.”

“Er is duidelijk bewijs dat metformine de kans op gezond ouder worden vergroot”, zegt Jan Vijg, professor genetica in New York. Maar volgens Lye is er op dit moment slechts een kleine hoeveelheid bewijs dat dit supplement het proces van ouder worden vertraagd.Johnson zelf zegt dat zijn cocktail aan supplementen speciaal is afgestemd op zijn lichaam. “Het optimale protocol voor jou kan verschillen”, luidt zijn website.

Dagelijks 25 oefeningen en precies 1.977 calorieën

Na zijn eerste smoothie begint Johnson aan zijn training van een uur, die bestaat uit 25 oefeningen. Daarnaast doet hij ook drie keer per week een intervaltraining met hoge intensiteit (HIIT) van tien minuten. 

Verder eet Johnson een strikt veganistisch dieet, dat hem precies 1.977 calorieën per dag oplevert. In totaal eet hij elke maand ruim 30 kilo groenten. “Geen bewerkt voedsel. Dat is het belangrijkste”, zegt Oliver Zolman, de arts die het medische team van Johnson leidt.

De eerste maaltijd die Johnson consumeert is altijd hetzelfde, hij noemt het “super veggie”. Het is een bowl vol linzen, broccoli, bloemkool, champignons, hennepzaad, knoflook, gember, limoen, komijn, olie en azijn. De groenten worden gekookt of gestoomd en als een salade geserveerd of geblend tot een soort groentehummus en besprenkeld met donkere chocolade.

Een uur of twee later eet Johnson zijn tweede maaltijd, de “notenpudding”. Deze is gemaakt van amandelmelk, gemalen noten, lijnzaad, cacao, een supplement genaamd lecithine, kaneel, bessen, kersen, granaatappelsap, en “als je uit je dak wilt gaan” een beetje manuka honing.

Weer een paar uur later eet Johnson zijn derde maaltijd, die varieert qua ingrediënten, maar altijd groenten, bessen en zaden bevat. “Het is dus sowieso een veganistisch gerecht”, zegt Johnson.

Deze derde maaltijd nuttigt Johnson rond 12:00 uur s’ middags en vast vervolgens tot de volgende dag.

“Een veganistisch dieet zou kunnen helpen om het dichtslibben van de slagaders tegen te gaan”, zegt Lye. Het bewijs daarvoor is echter nog niet sluitend, aldus de British Heart Foundation. 

Er is veelbelovend bewijs het beperken van de calorie-inname en vasten in verband brengt met een langere levensduur, maar de onderzoeksgroepen van deze studies zijn nog te klein om harde conclusies aan te kunnen verbinden, volgens een uitgebreide analyse van anti-verouderingsonderzoeken.

Anti-verouderingsdiëten kunnen ook extreem zijn en schadelijke gevolgen hebben voor de gezondheid als ze niet goed worden uitgevoerd, schrijven de wetenschappers die de analyse uitvoerden. 

Zelfs Johnson heeft dit aan den lijve ondervonden. Het strikte dieet zorgde er op een gegeven moment voor dat zijn lichaamsvet onder de drie procent daalde, wat hem in flinke gezondheidsproblemen had kunnen brengen.

Vijf tot zes behandelingen per dag, variërend van vetinjecties tot laserbehandelingen

Johnson krijgt vijf tot zes behandelingen per dag, variërend van lichttherapie en behandelingen om zijn longinhoud te verbeteren, tot laserbehandelingen voor zijn huid en behandelingen om zijn gehoor op peil te houden. 

Volgens Bloomberg heeft Johnson onlangs ook vet in zijn gezicht laten injecteren, wat volgens hem helpt om een “vetsteiger” aan te leggen en zo meer jonge vetcellen in zijn gezicht op te bouwen. 

Zijn hoofdarts, Oliver Zolman, erkent dat veel van de therapieën experimenteel zijn, waardoor hij Johnson constant laat testen. De therapieën zijn volgens Zolman en zijn team gericht op het verminderen van een of meer specifieke “biologische markers van veroudering” die bij elk orgaan horen, zoals de hartfunctie of het haar.

“Mensen moeten een arts raadplegen voordat ze een medische procedure ondergaan”, zegt Lye. “Sommige van de beschreven ingrepen doen me zeker de wenkbrauwen fronsen, ik weet bijvoorbeeld niet hoe nuttig het is om vet in je gezicht te injecteren. Er zit een esthetisch element aan denk ik”, zegt hij.

Ingrijpende metingen, waaronder frequente colonoscopieën 

Om zijn vooruitgang te volgen, worden Johnson’s organen regelmatig gecheckt, wat betekent dat hij maandelijks bloedonderzoeken, MRI’s en colonoscopieën ondergaat.

Lye zegt dat het tracken van de effecten van de lifestyle aanpassingen door Johnson en Zolman “baanbrekend is in zijn complexiteit en omvang”. Maar betekent dit dat ze de code hebben gekraakt om de biologische leeftijd van een persoon nauwkeurig te meten? “Niet helemaal”, zegt hij. “Maar hun research en de specifieke onderdelen van het DNA die zij onderzoeken, legt een basis voor toekomstig onderzoek.”

Zolman zelf zegt dat de biologische leeftijd, gemeten met markers die op het DNA gevonden worden, epigenetica genaamd, met een korreltje zout genomen moet worden.  

“Epigenetische leeftijd is een experimentele meting, het is een makkelijke manier om een meting van alle organen in een keer te doen”, legt hij uit. “Maar het levert niet genoeg bewijs op om te zeggen dat we de leeftijd van elk orgaan met vijf jaar verminderen.”

Zolman zegt dat epigenetica – waarmee gekeken wordt naar de schade aan het DNA van cellen door veroudering – niet de meest optimale methode is. “Het beste zou namelijk zijn om met camera’s in het lichaam te kunnen kijken om de organen in beeld te kunnen brengen en zo te meten hoe goed ze functioneren”, zegt hij. 

Maar Lye is het daar niet mee eens, volgens hem hebben Johnson en Zolman meer opties dan ze nu inzetten. Door te kijken naar eiwitten, de stofwisseling en andere genetische markers zouden ze een nauwkeuriger beeld kunnen krijgen of ze echte effecten zien op de leeftijd van Johnsons organen, zegt hij.

Twee uur lang een bril dragen om blauw licht te filteren voor het slapen gaan

Johnson sluit zijn dag af door twee uur lang een bril te dragen die blauw licht filtert. Er is een hoop commotie geweest rond het gebruik van brillen die blauw licht filteren en zo de schade van veelvuldig beeldschermgebruik zouden kunnen verminderen. 

Maar volgens de American Association of Ophthalmologists (AAO) is er geen bewijs dat dit ondersteunt. “Blauw licht veroorzaakt geen vermoeide ogen”, zegt oogarts Esen Akpek. “De lens en het hoornvlies van het oog kunnen blauw licht op een natuurlijke manier filteren.” 

Er zijn wel aanwijzingen dat blauw licht ons bioritme kan verstoren, wat de natuurlijke neiging van ons lichaam om op bepaalde uren wakker te willen worden en te gaan slapen in de war brengt. Maar in dat geval is het het beste om schermen helemaal te vermijden voor het slapen gaan, aldus de AAO. 

‘Don’t try this at home’, aldus experts

“Laten we duidelijk zijn: Johnson’s protocol is een zeer streng en intensief protocol. Dit niveau van restrictie mag alleen worden toegepast onder strikt medisch toezicht”, zegt Lye. 

“Zolman’s en Johnson’s experiment kan je vergelijken met een maanreis”, zegt Lye. “Samen onderzoeken ze een fundamentele vraag, die stiekem in het achterhoofd van veel ouderdoms-onderzoekers zit. ‘Wat zou er gebeuren als we alles tegelijk proberen?’”

“Het dieet, de training en alle behandelingen zijn afzonderlijk getest, maar niet in combinatie met elkaar. We weten dus niet of ze averechtse effecten hebben op veroudering als ze gecombineerd worden”, aldus Lye.

Er is geen bewijs dat we de klok kunnen terugdraaien, maar vertragen misschien wel

Op dit moment is er geen wetenschappelijke onderbouwing voor het idee dat we de maximale levensduur van de mens kunnen verlengen. 

“Als je hoopt aanzienlijk langer te leven dan 115 – wat min of meer de maximale levensduur van onze soort is – dan is er momenteel nul bewijs dat dit bereikt kan worden”, zegt Vijg.

Wat verouderingsonderzoek wel suggereert is dat we de gezonde levensduur van een mens zouden kunnen verlengen, wat betekent dat iemand tot zijn dood in veel betere gezondheid zou kunnen leven. 

Maar Vijg is er niet zo zeker van dat er nog veel ruimte is voor verbetering. “Het is goed mogelijk dat we alle verbeteringen die mogelijk zijn al hebben toegepast. De rest van de opties zal dan marginaal bijdragen”, zegt hij.

LEES OOK: Bij een slaaptekort kun je slaap ‘inhalen’, maar daar moet je volgens experts niet mee wachten tot het weekend is

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2023 Nederland Nieuws - WordPress Theme by WPEnjoy
Would you like to receive notifications on latest updates? No Yes