D66 wil dat Russische ambassadeur wordt uitgezet

DEN HAAG (ANP) – De ambassadeur van Rusland in Den Haag moet het land worden uitgezet. Dat vindt Sjoerd Sjoerdsma (D66). Volgens het Kamerlid van de regeringspartij is “duidelijk dat het Rusland onder Poetin nooit meer een samenwerkingspartner kan zijn”. Hij reageert op het internationaal onderzoeksteam JIT dat meldt dat er “sterke aanwijzingen” zijn dat de Russische president akkoord is gegaan met de levering van het raketsysteem waarmee vlucht MH17 uit de lucht is geschoten.

“We moeten een streep trekken nu Poetin’s betrokkenheid bij MH17 is aangetoond en zijn oorlog tegen Oekraïne voortzet”, zegt Sjoerdsma. Hij roept het kabinet daarom op de ambassadeur uit te zetten en “daarbij ook andere Europese landen te vragen dit te doen”. Rusland ontkent betrokken te zijn geweest bij het neerhalen van MH17.

Het uitzetten van een ambassadeur is een zeer uitzonderlijke maatregel en gebeurt hoogst zelden. Het komt vaker voor dat lagere diplomaten op een ambassade worden uitgezet bijvoorbeeld omdat ze beschuldigd worden van spionage. Nederland heeft vorig jaar maart nog zeventien Russische diplomaten uitgezet. Dat gebeurde nadat Rusland het buurland Oekraïne was binnengevallen op 24 februari een jaar geleden. De uitgezette Russen waren inlichtingenofficieren. Rusland wees daarop als vergelding weer Nederlandse diplomaten het land uit.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2023 Nederland Nieuws - WordPress Theme by WPEnjoy
Would you like to receive notifications on latest updates? No Yes