D66 na MH17-onderzoek: geen samenwerking meer met Rusland, zet ambassadeur uit

Na de aanwijzingen voor Poetins betrokkenheid om zwaardere wapens naar Oekraïne te sturen waarmee later vlucht MH17 uit de lucht werd geschoten, kan Rusland nooit meer een samenwerkingspartner voor Nederland zijn. Ook de Russische ambassadeur moet het land uitgezet worden. Dat zegt D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma. “We moeten een streep trekken.”

Sjoerdsma reageert vandaag op de presentatie van de bevindingen van het Joint Investigation Team (JIT), dat de toedracht van de MH17-ramp onderzoekt. Vanwege het gebrek aan bewijs voor strafrechtelijke vervolging wordt het lopende onderzoek naar betrokkenen bij het neerhalen van MH17 voorlopig stilgelegd.

“Het is duidelijk dat het Rusland onder Poetin nooit meer een samenwerkingspartner kan zijn”, zegt Sjoerdsma. “We moeten een streep trekken nu Poetins betrokkenheid bij MH17 is aangetoond en zijn oorlog tegen Oekraïne voortzet. De Russische ambassadeur moet daarom het land uit worden gezet. Ik roep het kabinet op deze stap te zetten en daarbij ook andere Europese landen te vragen dit te doen.”

Ook VVD-fractieleider Sophie Hermans is onder de indruk van de bevindingen van het JIT. “De nieuwe informatie over de directe betrokkenheid van Rusland is opnieuw schokkend. Belangrijk dat het kabinet Rusland hier hard op blijft aanspreken”, reageert zij.

PvdA-Kamerlid Kati Piri wil dat Poetin internationaal ter verantwoording wordt geroepen. “Poetin lijkt zelf toestemming te hebben gegeven voor inzetten BUK-raket. De internationale gemeenschap moet een manier vinden om hem hiervoor ter verantwoording te roepen”, twittert Piri.

Rutte noemt het bitter

Premier Rutte reageerde op Twitter. Hij noemde het ‘bitter’ dat er op dit moment onvoldoende bewijs is om opnieuw mensen strafrechtelijk te vervolgen voor hun rol in het neerhalen van vlucht MH17, maar ‘laat ik heel duidelijk zijn: wij laten niet los’. Nederland zal Rusland blijven aanspreken op zijn verantwoordelijkheid, laat de premier in een verklaring weten.

Rutte snapt dat nabestaanden van de 298 slachtoffers (onder wie 196 Nederlanders) teleurgesteld zijn over het besluit om de zaak stil te leggen. “Ik begrijp dat dit besluit voor veel nabestaanden niet is waarop ze hadden gehoopt.” Maar het is niet het einde van het strafrechtelijk traject, aldus de premier. “Bij relevante ontwikkelingen zal dit weer worden opgepakt.”

Vorig jaar november zijn drie mensen tot levenslang veroordeeld voor hun rol in deze zaak, een vierde werd vrijgesproken. Volgens het JIT was het Buk-systeem waarmee het vliegtuig van Malaysia Airlines werd neergehaald afkomstig van een Russische militaire basis bij Koersk. Toestemming daarvoor kwam vermoedelijk uit de top van het Kremlin.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2023 Nederland Nieuws - WordPress Theme by WPEnjoy
Would you like to receive notifications on latest updates? No Yes